Foto: AFP/Scanpix
Vairāk nekā 100 tūkstoši palestīniešu sestdien pulcējās Gazā, lai kopīgi atzīmētu 25.gadadienu kopš Gazas joslā valdošās islāmistu kustības HAMAS dibināšanas.

Sanākušos uzrunāja arī HAMAS līderis trimdā Haleds Mešaals, kas piektdien pirmo reizi ieradās Gazā, sakot, ka HAMAS nekad neatzīs Izraēlu un kustība nekad neatteiksies no pretenzijām uz visu Izraēlas teritoriju.

"Palestīna ir mūsu zeme un tauta no [Vidus]jūras līdz [Jordānas] upei, no ziemeļiem līdz dienvidiem, un mēs nevaram atteikties pat no centimetra vai daļas no tās," pūli uzrunāja Mešaals.


"Mēs nevaram atzīt Palestīnas okupācijas likumību vai atzīt Izraēlu," viņš paziņoja.

Pasākuma vietā Gazas pilsētas rietumos plīvoja neskaitāmi HAMAS karogi, bet vietu rūpīgi apsargāja drošības spēki, kas tuvējās ielas slēdza jau rītausmā.

Jordānas upes rietumkrasta ciematā dzimušais Mešaals, kas pēc 1967.gada Tuvo Austrumu kara kopā ar ģimeni devās trimdā, īsā vizītē dzimto vietu apciemoja 1975.gadā. Gazā viņš ieradās pirmo reizi. Mešaals Gazas joslā ieradās no Ēģiptes.

HAMAS dibināšanas gadadienu atzīmē 14.decembrī, bet svinības sākās jau sestdien. 1987.gadā HAMAS tika dibināta, iedvesmojoties no Ēģiptes ilgus gadus aizliegtās organizācijas "Musulmaņu brālība".

Plānots, ka Mešaals apmeklēs arī HAMAS dibinātāja šeiha Ahmeda Jasina māju. Jasinu 2004.gadā pēc Izraēlas pasūtījuma noslepkavoja.

Starp Izraēlu un Gazas sektoru novembrī notika raķešu apšaudes. Izraēlas sāktajos uzlidojumos Gazas joslā ir nogalināti 174 palestīnieši, no kuriem vairāk nekā simts bija civiliedzīvotāji, tai skaitā vairāki bērni, savukārt Izraēlas apšaudē ar raķetēm no Gazas joslas nogalināti seši izraēlieši - četri civiliedzīvotāji un divi karavīri. Konflikta saasinājumu izraisīja Izraēlas trieciens, kurā Gazas joslā tika nogalināts HAMAS militārā spārna vadītājs Ahmeds Saīds Halils al Džabari.

HAMAS 25.dibināšanas gadadienas norises vietā bija lieli Jasina un Džabari portreti, bet tiem pa vidu raķete "M75", kādas no Gazas joslas novembrī tika raidītas uz Izraēlu.

HAMAS statūtos ir aicinājums iznīcināt Izraēlu un izveidot islāma valsti teritorijās, kas pirms 1948.gada bija Palestīna.

2006.gadā HAMAS uzvarēja vēlēšanās ilgstoši dominējošo prezidenta Mahmuda Abasa partiju "Fatah". Pēc pusotra gada vairāku nedēļu ilgās ielu kaujās HAMAS padzina "Fatah" spēkus no Gazas joslas, tādēļ pašlaik Jordānas rietumkrastā valda "Fatah", bet Gazas joslā - HAMAS.

HAMAS nav "Fatah" līdera Mahmuda Abasa vadītās Palestīnas atbrīvošanas organizācijas sastāvā, tomēr sestdien uzrunā Gazā Mešaals teica, ka "esam viena pašpārvalde, viena norāde, un mūsu norāde ir Palestīnas atbrīvošanas organizācija, kuru mēs vēlamies redzēt vienotu".

1967.gadā Tuvo Austrumu karā Izraēla sagrāba Jeruzalemes austrumu daļu un to anektēja. Ne Palestīna, ne starptautiskā sabiedrība neatzīst Izraēlas suverenitāti pār Austrumjeruzalemi. Izraēla visu Jeruzalemi uzskata par savu galvaspilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!