Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pirmdien Gazas joslā Izraēlas uzlidojumos nogalināti 20 palestīnieši, ieskaitot deviņus bērnus, paziņojis palestīniešu grupējums "Hamas".

Uzlidojumi notikuši Beithanunā Gazas joslas ziemeļos.

Palestīniešu Veselības ministrija ziņo, ka vēl 65 cilvēki uzlidojumos guvuši ievainojumus.

Izraēla uzlidojumus veica, atbildot uz vairāku raķešu izšaušanu no Gazas joslas, par ko atbildību uzņēmās grupējums "Hamas".

Izraēla paziņoja, ka veic atmaksas uzlidojumus pēc desmitiem raķešu izšaušanas.

Tomēr vietējie avoti ziņo, ka vairākus palestīniešus varētu būt nogalinājusi kaujinieku izšauta raķete.

"Hamas" raķetes izšāva pēc pirmdien pie Aksas mošejas Jeruzalemē notikušajām sadursmēm starp palestīniešu dievlūdzējiem un Izraēlas policiju, kurās ievainoti vairāki nekā 300 cilvēku.

Pirmdienas rītā vairāki simti cilvēku sākuši apmētāt Izraēlas drošības spēkus ar akmeņiem. Savukārt izraēliešu policija pūļa izklīdināšanai pielietojusi trokšņa granātas, asaru gāzi un gumijas lodes. Sporādiskas sadursmes notika arī aizvadītajā naktī.

Spriedze pilsētā īpaši saasinājusies, izraēliešiem atzīmējot tā dēvēto Jeruzalemes dienu, kas šogad iekrita 10.maijā. Šajā dienā tiek pieminēta Austrumjeruzalemes ieņemšana 1967.gada kara laikā.

Aksas mošeja ir trešā svarīgākā musulmaņu svētvieta, bet sākoties ramadānam, tā kļuvusi par vardarbības epicentru.

Cenšoties mazināt spriedzi, Izraēlas policija aizliegusi ebrejiem Jeruzalemes dienā apmeklēt Aksas mošejas laukumu, kuru jūdaisti uzskata par bibliskā tempļa atrašanās vietu.

Spriedzi papildus nokaitējusi paredzētā vairāku palestīniešu ģimeņu izlikšana no kādas Austrumjeruzalemes apkaimes. Šodien bija plānota svarīga tiesas prāva strīdā par šiem īpašumiem, bet neseno notikumu gaismā tā tika atlikta.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien aizstāvēja varasiestāžu reakciju uz protestiem un nekārtībām.

"Mēs aizstāvam likumu un kārtību - enerģiski un ar atbildību," sacīja Netanjahu, solot aizsargāt arī visu reliģiju ticības brīvību.

Visas sešas arābu valstis, kam ir diplomātiskās attiecības ar Izraēlu - Ēģipte, Jordānija, Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Bahreina, Maroka un Sudāna - ir nosodījušas Izraēlu par tās reakciju uz nesenajiem notikumiem.

Jordānijas karalis Abdulla II nosodīja "Izraēlas pārkāpumus un situācijas saasināšanu pie Aksas mošejas". Jordānija un Ēģipte svētdien izsauca Izraēlas vēstniekus, lai izteiktu tiem protestu.

Eiropas Savienība (ES), Krievija, ASV, ANO un pāvests Francisks aicinājuši Izraēlu un palestīniešus saglabāt mieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!