Gazas joslas administrācija pirmdien piedāvāja Izraēlai atsākt divpusējās sarunas par uguns pārtraukšanu, pavēstīja administrācijas pārstāvis Tahera al Nunu. Izraēlas aizsardzības ministra vietnieks Matans Vilnai sola palestīniešu piedāvājumu izvērtēt.
"Mēs ievērojam [kustību "Hamas" un "Fatah"] koalīcijas valdības veiktās apņemšanās, tajā skaitā par abpusēju uzbrukumu pārtraukšanu. Svētajā ramadāna mēnesī mēs vēlamies, lai cilvēkiem būtu mierīga un droša dzīve, atvērti robežkontroles punkti un aktīvāka tirdzniecība ar Gazas joslu," norādīja al Nunu.

"Jāizvērtē visi pamiera piedāvājumi, tomēr tos nevar uzskatīt par nopietniem priekšlikumiem, kamēr "Hamas" turpina ar raķetēm apšaudīt Izraēlu," norādīja Vilnai.

"Ir vajadzīgs divas nedēļas ilgs pārbaudes periods," sacīja Izraēlas aizsardzības ministra vietnieks.

Ceturtdien "Hamas" aicināja palestīniešu kaujiniekus pārtraukt Izraēlas apšaudi ar raķetēm.

Skeptiskāk Gazas joslas administrācijas uguns pārtraukšanas piedāvājumu vērtē Izraēlas valdības preses sekretāre Miri Eisina.

Al Nunu paziņojumu viņa nosauca par smieklīgu, norādot, ka "nevar būt runa par pamiera noslēgšanu [ar "Hamas"]. Tā ir starptautiskās sabiedrības par teroristu organizāciju atzīta grupa, kas nokļuvusi pie varas puča rezultātā."

Gazas administrācija ar sarunu piedāvājumu nāk klajā vienu nedēļu pēc tam, kad no Gazas joslas veiktajā Izraēlas karabāzes "Zikim" raķešu apšaudē tika ievainoti 69 jauniesaucamie.

Par šādiem incidentiem Izraēlas valdība parasti vaino kustību "Hamas" un tās kontrolēto valdību.

Uguns pārtraukšanai jābūt abpusējai, norāda "Hamas".

Iepriekšējais pamiers Gazas joslas un Izraēlas attiecībās tika pārtraukts pagājušajā novembrī.

"Hamas" 2006.gada janvārī uzvarēja palestīniešu parlamenta vēlēšanās, uzreiz izraisot saspīlējumu ar vēlēšanas zaudējušo grupējumu "Fatah". Konkurējošo partiju attiecību krīze kulminēja šī gada jūnijā, kad "Hamas" bruņotie spēki ieņēma "Fatah" kontrolēto drošības struktūru štābus Gazas joslā.

Palestīniešu prezidents Mahmuds Abass atlaida Ismaila Hanijas vadīto "Hamas" un "Fatah" koalīcijas valdību un izveidoja pagaidu ministru kabinetu, ko līdz šim brīdim palestīniešu parlaments nav apstiprinājis.

Tādejādi palestīniešu teritorijās kopš jūnija vidus ir izveidojusies divvaldība - Hanijas valdība kontrolē Gazas joslu, bet Rietumkrasts atrodas Abasa ieceltā premjerministra Salama Fajada pagaidu valdības pārziņā. Tiesa, palestīniešu Rietumkrasta teritorijas atšķirībā no Gazas joslas Izraēla nav nodevusi pilnībā palestīniešu kontrolē, un šeit joprojām atrodas ebreju kolonistu apmetnes, bet uz ceļiem - Izraēlas armijas kontrolposteņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!