Svētdien agri no rīta gāzesvada sprādziens Maskavas rietumdaļā izraisīja milzīgu ugunsgrēku, kurā liesmu stabs pacēlās pat 200 metru augstumā.

Televīzijas kadros naksnīgajās debesīs bija redzamas dzeltenas liesmu mēles un dūmu mutuļi un amatpersonas teica, ka šis ir lielākais ugunsgrēks Maskavā vairāku desmitu gadu laikā.

Maskavas mērs Jurijs Lužkovs, kurš nekavējoties ieradās notikuma vietā, teica, ka ugunsgrēkā ievainojumus guvuši pieci cilvēki, taču nāves gadījumu nav, ziņo aģentūra "Interfax". Viņš piebilda, ka ugunsgrēku gandrīz noteikti izraisījusi tehniska kļūme.

"Iemesls varēja būt spiediena palielināšanās gāzesvadā, kā rezultātā sprādziens notika pazemē," viņš piebilda.

"Es neatceros, ka Maskavā jebkad būtu bijis tik plašs ugunsgrēks," piebilda mēra vietnieks Pjotrs Birjukovs.

Ārkārtas situāciju ministrija ziņo, ka ugunsgrēkam piešķirta piektā kategorija, kas ir visaugstākais iespējamais līmenis šādos incidentos. Ugunsgrēka dzēšanā piedalās 35 ugunsdzēsēju brigādes.

Birjukovs norādīja, ka pilsētas energoapgādes sistēma necietīs, taču vietējā telekomunikāciju kompānija ziņo, ka 80 000 klientu zaudējuši telefonsakarus, jo augstā temperatūra bojājusi pazemes kabeļus.

Ugunsgrēks izcēlās plkst.3.00 (plkst.2.00 pēc Latvijas laika) un liesmu stabs sasniedza 200 metru augstumu. Rītausmā ugunsgrēks jau bija lokalizēts un liesmas pacēlās vairs tikai 30 metru augstumā, teica amatpersonas.

Notikuma vietā netālu no Mičurina prospekta Maskavas dienvidrietumos milicija apturēja visu satiksmi. Tuvējās dzīvojamās mājas nav apdraudētas, jo tuvākā administratīvā ēka atrodas 200 metru, bet tuvākā 19 stāvu dzīvojamā ēka - puskilometra attālumā no ugunsgrēka vietas.

Šādi ugunsgrēki bijušajā Padomju Savienībā ir bieža parādība, jo cauruļvadi noveco un infrastruktūra netiek remontēta gadu desmitiem.

Pēdējos mēnešos tehnisku kļūmju dēļ nopietni cauruļvadu sprādzieni notikuši arī Moldovā un Turkmenistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!