Krievijas gāzes lielfirma cieta neveiksmi, kad tā bija spiesta atsākt gāzes piegādi Ukrainai pēc Kijevas draudiem pārtraukt eksportu uz Eiropu, ceturtdien vēsta Krievijas laikraksti.
""Gazprom" nespēja pretoties draudiem (...) un atjaunoja gāzes piegādi Ukrainai bez jebkādiem priekšnosacījumiem," turpinoties "Gazprom" un Ukrainas strīdam par nesamaksātiem parādiem, raksta avīze "Kommersant" un piebilst, ka šī krīze ir "pirmā "Gazprom" ārpolitiskā neveiksme".

Krievija pirmdien par 25% samazināja gāzes piegādi Ukrainai un otrdien vēl par 25%. Ukrainas naftas un gāzes monopolfirma "Naftogaz" otrdien brīdināja, ka tā var būt spiesta novirzīt Eiropai paredzēto Krievijas gāzi, kas plūst tranzītā caur Ukrainas teritoriju.

Trešdien Krievija atjaunoja gāzes piegādi Ukrainai. Laikraksts "Gazeta", tāpat kā "Kommersant", norāda: "Ukrainas draudi samazināt Krievijas gāzes tranzītu caur savu teritoriju izrādījās efektīvi", jo "Gazprom" baidījās, ka Eiropas Savienība varētu sākt meklēt alternatīvus enerģijas avotus.

Aptuveni viena piektdaļa Eiropas Savienības gāzes krājumu ir atkarīgi no Krievijas gāzes, ko tā saņem tranzītā caur Ukrainu.

"Gazprom" ir tikpat atkarīga, jo gandrīz viss tās eksports iet uz ES valstīm.

"Gazprom" padevās Ukrainas ultimātam, raksta biznesa avīze RBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!