Lietuvas valdība saņēmusi no Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" vēstuli, kurā draudēts vērsties Starptautiskajā arbitrāžas tiesā sakarā ar zaudējumiem, ko koncernam radīšot Lietuvā plānotā gāzes nozares pārkārtošana, trešdien vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt". Tomēr valdība nedomā grozīt savu politiku.

"Gazprom", būdams gāzes kompānijas "Lietuvos dujos" akcionārs, saskata apdraudējumu savu investīciju drošībai, portālam pastāstījis premjerministra Andrjus Kubiļus padomnieks Virgis Valentinavičs.

"Viņi apgalvo, ka Lietuvas valdības politikas dēļ "Gazprom" var ciest zaudējumus, un gatavojas šos zaudējumus aprēķināt," viņš piebildis.

Pēc Valentinaviča teiktā, "ar "Lietuvas politiku" "Gazprom" ne visai pamatoti vai pat pilnīgi nepamatoti" domā valdības stratēģisko mērķi - censties līdz nākamajam gadam ieviest Lietuvas gāzes saimniecībā tā dēvētās Eiropas Savienības (ES) trešās enerģētikas paketes principus, kas paredz, ka gāzesvadi nevar piederēt tām kompānijām, kuras piegādā gāzi.

Jautāts, vai valdība gatavojas kaut kādā veidā reaģēt uz šiem draudiem, premjera padomnieks atbildējis, ka Lietuva "konsekventi īsteno Eiropas gāzes saimniecības veidošanas politiku un cenšas panākt enerģētisko neatkarību".

Viņš solījis, ka "Gazprom" tiks savlaicīgi informēts par visiem soļiem, kuri varētu ietekmēt koncerna investīcijas Lietuvā, bet pagaidām šādas vajadzības nav bijis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!