Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas enerģētikas lieluzņēmums "Gazprom" pirmdien brīdinājis Moldovu, ka 48 stundu laikā pārtrauks gāzes piegādes, ja Kišiņeva par gāzi nesamaksās atbilstoši pagājušajā mēnesī noslēgtajam līgumam, Krievijas raidsabiedrībai NTV sacīja "Gazprom" pārstāvis sakariem ar presi Sergejs Kuprijanovs.

"Termiņš pašreizējiem maksājumiem ir 22. novembris, šodien, "Gazprom" ir informējis Moldovas pusi, ka pēc 48 stundām piegādes Moldovai tiks apturētas atbilstoši līgumam," sacīja Kuprijanovs.

Moldova un "Gazprom" pagājušā mēneša beigās pagarināja termiņu līgumam par gāzes piegādēm.

Vienošanās tika noslēgta pēc asas konfrontācijas. Tās gaitā Kišiņeva izsludināja ārkārtas stāvokli gāzes trūkuma dēļ un pirmo reizi parakstīja līgumu par gāzes piegādēm ar citu valsti, nevis Krieviju.

29. oktobrī abas puses paziņoja, ka vienojušās pagarināt līdzšinējo līgumu vēl uz pieciem gadiem, piegādes sākot 1. novembrī.

Kā sacīja Kuprijanovs, "Gazprom" parakstīja līgumu "praktiski uz Moldovas puses noteikumiem", bet ar vienu nosacījumu, "ka Moldova veic 100% maksājumu laikā".

"Moldovgaz" vadītājs Vadims Čebans pavēstīja, ka kompānija saņēmusi brīdinājumu un solīja, ka "Moldovgaz" izpildīs saistības un nepieļaus gāzes piegāžu apturēšanu.

Pēc viņa teiktā, kompānijai ir jāsamaksā par oktobrī un novembra pirmajā pusē patērēto gāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!