Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" oficiālais pārstāvis Sergejs Kuprijanovs paziņoja, ka gāzes piegādes Kijevai varētu tikt pārtrauktas jau 2009. gada 1. janvārī, ja Ukrainas valdība nesamaksās parādu par gāzi divu miljardu dolāru (viena miljarda latu) apmērā, vēsta aģentūra "Interfax".
"Gazprom" pārstāvis norādīja, ka Ukraina uzņēmumam pārskaitīja 800 miljonus dolāru (400 miljonus latu) un darīja zināmu, ka par gāzes piegādi līdz gada beigām (par novembri un decembri) vairs nemaksās.

Saistībā ar to, ka parāds par gāzes piegādēm paliks neapmaksāts, nebūs iespējama pāreja uz līgumu par tiešajām gāzes piegādēm starp "Gazprom" un Ukrainas gāzes kompāniju "Naftogaz" no nākamā gada janvāra.

Savukārt bez līguma "Gazprom" gāzi Kijevai piegādāt nevarēs.

"Naftogaz" gan noraida, ka būtu atteicies apmaksāt atlikušo parāda summu. Uzņēmuma pārstāvis Valentīns Zemļanskis aģentūrai "Interfax" apgalvojis, ka parāda apmaksāšana notiekot pēc plāna.

Arī Ukrainas prezidents Viktors Juščenko ceturtdien preses konferencē norādīja, ka tuvākajā laikā Krievijas gāzes koncernam tikšot pārskaitīti vēl 200 miljoni dolāru (100 miljoni latu), vēsta delfi.ua.

Iepriekš tika ziņots, ka "Naftogaz" parāds Krievijai veido 2,4 miljardus dolāru (1,2 miljardu latu), tomēr Ukrainas uzņēmums uzstāja, ka parāda summa ir tikai 1,26 - 1,27 miljards dolāru (0,63 - 0,64 miljarda latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!