Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" meitsabiedrības "Gazprom-Export" ģenerāldirektors Aleksandrs Medvedevs ceturtdien pēcpusdienā sazinājies ar Lietuvas premjerministra Andrjus Kubiļus pārstāvjiem un apliecinājis, ka koncerna attieksmē pret Lietuvu kopš pirmdienas tikšanās nekādas būtiskas pārmaiņas nav notikušas un tas centīsies turpināt konstruktīvas sarunas, neraugoties uz iepriekš izplatīto pretrunīgo "Gazprom" paziņojumu. Pats Kubiļus šobrīd uzturas Briselē.

Šīs nedēļas sākumā Lietuvas premjers un enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks tikās ar "Gazprom-Export" vadītāju, kā arī ar Eiropas Komisijas (EK) Enerģētikas ģenerāldirektorāta vadītāju Filipu Lovu. Sarunās tika apspriests Lietuvas valdības lēmums līdz 2014.gada beigām nodalīt dabasgāzes transportu un sadali, pildot Eiropas Savienības enerģētikas direktīvas Trešo paketi.

Abas puses atzina notikušo diskusiju par konstruktīvu un norādīja, ka sarunas paredzēts turpināt.

Taču ceturtdien koncerns paziņoja, ka vērsies ANO Starptautiskajā tirdzniecības tiesību komisijā (UNCITRAL) ar prasību pret Lietuvas valdības uzsāktajiem pārkārtojumiem gāzes nozarē. Koncerns Lietuvu apsūdzēja pirmdien panāktās vienošanās nepildīšanā. Vienlaikus gan atklātībā nonāca arī Aleksandra Medvedeva paziņojums, kurā viņš izteicis cerību, ka minētās vienošanās tiks izpildītas līdz "Lietuvos dujos" akcionāru sapulcei.

Lietuvas Enerģētikas ministrija pauda neizpratni par tik pretrunīgiem paziņojumiem. Ministrs Arvīds Sekmoks to sliecās skaidrot ar nepietiekamu saziņu vai iekšējām pretrunām milzīgā Krievijas gāzes koncerna iekšienē un ieteica nogaidīt, kamēr "Gazprom" skaidri formulēs savu viedokli.

"Nekādu pārmaiņu nav, ceram turpināt konstruktīvu dialogu, bet vēršanās arbitrāžā ir formāls procesuāls lēmums," tagad izteicies minētais avots, norādot, ka Lietuvai par šo soli bijis zināms jau iepriekš.

Tas atklājis, ka saskaņā ar pušu vienošanos visas domstarpības jāatrisina 60 dienu laikā, pretējā gadījumā tiek uzsākta arbitrāžas procedūra.

"Tas zināmā mērā nostiprina "Gazprom" sarunu pozīcijas, bet neko principiāli nemaina," sacījis avots. Tas uzsvēris, ka arbitrāžas process var tikt pārtraukts jebkurā brīdī un tam arī nebūšot nekādas ietekmes uz turpmākajām pušu sarunām.

Koncerna paziņojumā UNCITRAL bija nosaukta par starptautisko arbitrāžu, lai gan nekādus komerciālus strīdus šī ANO institūcija nerisina.

Lietuvas Seims pērn jūnija beigās pieņēma jaunu likumu par dabasgāzi, kas paredz nošķirt kā atsevišķas darbības jomas dabasgāzes transportu, piegādi un sadali, tādā veidā izveidojot konkurētspējīgu, ekonomiski pamatotu un drošu gāzes tirgu un nodrošinot patērētājiem iespēju brīvi izvēlēties dabasgāzes piegādātāju.

Šis likums faktiski nozīmē gāzes kompānijas "Lietuvos dujos" sadalīšanu. Ar to nav apmierināti šā Lietuvas gāzes uzņēmuma lielākie akcionāri - Krievijas koncerns "Gazprom" un Vācijas uzņēmums "E.ON Ruhrgas International".

Šobrīd "Gazprom" ir vienīgais gāzes piegādātājs Lietuvai, tomēr valsts plāno jau 2014.gada beigās iedarbināt savu sašķidrinātās gāzes termināli Klaipēdā.

38,9% Lietuvas gāzes kompānijas akciju pieder "E.ON Ruhrgas International", 37,1% akciju ir "Gazprom" īpašumā, bet Lietuvas valdībai šajā kompānijā pieder 17,7% akciju. Kompānijai līdz 31.martam jāiesniedz darbības jomu sadalīšanas plāns.

Pagājušajā vasarā "Gazprom" iesūdzēja Stokholmas arbitrāžas tiesā Lietuvas Enerģētikas ministriju par tās ierosināto lietu pret "Lietuvos dujos" valdes locekļiem. Šis strīds varētu tikt izskatīts maija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!