Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas valsts kontrolētā dabasgāzes kompānija "Gazprom" neatzīst savu vainu nevienā no apsūdzībām, ko tai ir izvirzījusi Eiropas Komisija (EK) saistībā ar lietu par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu Eiropas Savienības (ES) tirgū, un par to ir informējusi savā atbildē, kas ir nosūtīta EK, paziņojis "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs.

"Mēs neesam atzinuši savu vainu nevienā punktā," Medvedeva teikto citē ziņu aģentūra "Bloomberg".

"Gazprom" piedāvājis noregulējuma variantus, "kas var novērst viņu [EK] bažas - neatzīstot vainu", sacījis Medvedevs.

"Mēs ļoti vēlētos, lai šie jautājumi netiktu politizēti. Patiesība triumfēs," viņš piebildis.

Jau ziņots, ka iepriekš Medvedevs pauda vēlmi panākt noregulējumu ārpustiesas ceļā.

Jau vēstīts, ka EK 22.aprīlī oficiāli izvirzīja apsūdzības "Gazprom" saistībā ar dominējošā tirgus stāvokļa ES ļaunprātīgu izmantošanu.

EK informēja, ka "Gazprom" ir ievērojami traucējusi konkurencei Centrālās un Austrumeiropas gāzes tirgos, kuros Krievijas kompānija ir izteikti vadošais piegādātājs.

ES apsūdz "Gazprom" par ES vienotā tirgus noteikumu pārkāpšanu, liedzot gāzes tālākpārdošanu starp ES valstīm, kas ļauj gāzes koncernam noteikt negodīgas cenas.

Ja apsūdzības "Gazprom" tiks atzītas par pamatotām, kompānijai var noteikt sodu līdz 10% no tās gada apgrozījuma, kas 2013.gadā bija 93 miljardi eiro.

EK sāka oficiālu izmeklēšanu 2012.gada septembrī par " Gazprom" darbību gāzes tirgū Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā un Ungārijā.

"Gazprom" piegādā ES apmēram trešo daļu ES nepieciešamās gāzes. Pērn ES valstis no Krievijas iepirka 125 miljonus kubikmetru gāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!