Foto: AFP/Scanpix
Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" preses sekretārs Sergejs Kuprijanovs noraidījis informāciju, ka starp kompāniju un Eiropu veidojas "gāzes karš", vēsta radiostacija "Eho Moskvi".

Kuprijanovs informēja, ka patlaban turpinās pārrunas par gāzes piegādēm Eiropas patērētājiem.

"Es varu apgalvot, ka mūsu pārrunas saistībā ar līgumiem par gāzes piegādēm Vācijas kompānijai E.ON un citiem mūsu partneriem Eiropā turpinās, es to nenosauktu par konfliktu," sacīja Kuprijanovs.

Ārvalstu masu medijos nesen izskanēja informācija, ka "Gazprom" atteicis E.ON iespēju pārskatīt abu pušu starpā noslēgto gāzes piegāžu līgumu.

Preses sekretārs uzsvēra, ka "Gazprom" patstāvīgi nenosaka gāzes cenas pircējiem, jo līgumos iekļauta cenu aprēķina formula.

Iepriekš tika ziņots, ka visiem Krievijas gāzes koncerna partneriem Eiropā šogad nāksies maksāt naudassodu, jo kompānijas nav iepirkušas līgumos noteikto minimālo gāzes apjomu.

Soda naudu var nākties maksāt Vācijai, Itālijai, Turcijai un vairākām citām Eiropas valstīm.

Kā aptuvenais naudassodu apjoms tiek minēti trīs miljardi dolāru (1,4 miljardi latu).

Šā gada pirmo sešu mēnešu dati liecina, ka Rietumeiropas valstis iepirktās Krievijas gāzes apjomu samazinājušas par 29%, tostarp Vācija, Itālija un Francija iepirkušas par attiecīgi 44%, 34% un 21% mazāk gāzes.

Taču informācija liecina, ka "Gazprom" Eiropas partneri nevēlas maksāt līgumsodus, vēl jo vairāk tāpēc, ka pastāv precedents - Krievija šā gada septembrī paziņoja, ka neliks Ukrainai maksāt naudassodu, proti, Kijevai būs jāsamaksā par tikai reāli patērēto gāzi - aptuveni 33 miljardiem kubikmetru, nevis 40 miljardiem kubikmetru gāzes, kā noteikts līgumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!