Igaunijas iedzīvotāju izdevumi par apkuri nākamgad var krasi palielināties, jo Krievijas kompānija "Gazprom" vairāk nekā par vienu desmito daļu plāno paaugstināt Igaunijai piegādājamās gāzes cenu.
Igaunijas gāzes sadales kompānijai "Eesti Gaas" būs jālauž iepriekš dotais solījums saglabāt dabas gāzes cenu pieaugumu 2-3 procentu robežās, jo Krievijas gāzes piegādes kļūs vairāk nekā par desmito daļu dargākas, laikrakstam "Aripaev" sacīja "Eesti Gaas" ģenerāldirektors Ārne Sārs pēc sarunām ar "Gazprom" Maskavā.

"Nākamā gadā sākumā dabas gāzes cena celsies vairāk nekā par 10 procentiem, tomēr šāda cena saglabāsies divus gadus," viņš norādīja.

Iepriekš tika solīts, ka dabas gāzes cenas stabilitāti garantēs sešu gadu līgums, kas pērn tika parakstīts starp "Eesti Gaas" un "Gazprom", raksta "Aripaev".

Pēc "Aripaev" veiktajiem aprēķiniem, pēc paaugstinājuma cena par vienu megavatu centrālapkures var pieaugt no pašreizējām 359 kronām - līdz 395 kronām kompānijas "Tallinna Soojus" mazajiem klientiem un no 349 kronām - līdz 384 kronām citiem patērētājiem.

Dabas gāzes cena kopš 2000.gada janvāra ASV preču biržā pieaugusi vairāk nekā 2,3 reizes pretstatā naftas cenu kāpumam 1,5 reizes.

Dabas gāzes patēriņš Igaunijā pastāvīgi pieaug. Kamēr iepriekšējos gados katlu mājas Igaunijā izmantoja dabas gāzi, lai apmierinātu 50-70 procentus pieprasījuma pēc degvielas, pēc "Eesti Gaas" datiem, pašlaik šis rādītājs procentuāli pieaudzis līdz 95-100 procentiem.

Konkrēts cenu paaugstinājuma apjoms kļūs skaidrs, kad "Eesti Gaas" un "Gazprom" 15.maijā parakstīs vienošanošanos par cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!