Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Vācijas kanclers un Krievijas uzņēmumu "Gazprom" un "Rosneftj" pārstāvis Gerhards Šrēders otrdien kritizējis pašreizējo valsts līderi Angelu Merkeli par "liktenīgo kļūdu" palikt kancleres amatā pēc atkāpšanās no kristīgo demokrātu (CDU) vadības 2018.gadā.

Šrēders sacīja, ka tā bijusi "liktenīga kļūda", sevišķi, ņemot vērā Merkeles protežē Annegrētas Krampas-Karenbaueres lēmumu atteikties no CDU vadības un necīnīties par kancleres amatu vēlēšanās 2021.gadā.

Pēc Šrēdera domām pašreizējā nepatīkamā situācija ir Merkeles vaina. Viņš norādīja, ka, Krampai-Karenbauerei vadot CDU, visu laiku valdījis apjukums, jo nav bijis skaidrs, kurai tad pieder pēdējais vārds.

Šrēders pauda viedokli, ka piemērots kandidāts kanclera amatam nākamgad būtu Armīns Lašets, kurš šobrīd ieņem Ziemeļreinas-Vestfālenes premjerministra amatu. Viņš ir politikas veterāns. Pārstāvot CDU gan Bundestāgā, gan Eiropas Parlamentā (EP) un ieņemot ģimenes lietu ministra amatu Merkeles pirmajā kabinetā, Lašets bieži paudis atbalstu viņas mērenajam kursam.

Lašets trešdien publiskotā intervijā laikrakstā "Rheinische Post" brīdināja CDU nespert regresīvus soļus pēc Krampas-Karenbaueres paziņojuma un "neilgoties pēc vecajiem labajiem laikiem". Viņaprāt, būt konservatīvam nozīmē "saglabāt labās lietas un būt atvērtam jaunām lietām". Jautāts par izredzēm uz kanclera amatu, Lašets sacīja, ka "neviens nezina, ko nesīs nākotne".

Pēc politiskā skandāla, kas pagājušajā nedēļā satricināja Tīringenes federālo zemi, Lašets brīdināja: "Mēs Tīringenē pirmo reizi pieredzējām, kā zemes premjerministrs tiek ievēlēts amatā ar ekstrēmistu balsīm. Šādai situācijai nekad nevajadzēja izveidoties. Ekstrēmistiem nekad nedrīkstētu būt nekāda ietekme uz valdību veidošanu."

CDU Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Markuss Sēders savukārt trešdien laikrakstā "Frankfurter Allgemeine Zeitung" aicināja CDU nesaraut pilnīgi visas saites ar Merkeles ēru, norādot, ka tas būtu nepareizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!