Krievijas gāzes monopolkompānija "Gazprom" ir paziņojusi, ka drīzumā tā sāks sadarboties ar ārvalstu kompānijām, raksta BBC. Ar šādām ziņām klajā nāckusi viena no uzņēmuma augstākajām amatpersonām Aleksandrs Medveģevs. Šāda nostāja ir pilnīgi pretēja pagājušajā gadā paustajai, kad tika paziņota stingra apņemšanās nesadarboties ar citiem.
Pagājušā gada oktobrī "Gazprom" paziņoja, ka tā viena pati veiks pagaidām neskarto "Shtokman" gāzes rezervju izpēti Barenca jūrā. Līguma parakstīšana ar "Gazprom" būtu liels ieguvums jebkurai no kompānijām.

Kā potenciālie konsorcija dalībnieki nosaukti Norvēģijas "Statoil" un "Hydro", ASV "Conoco Phillips" un "Chevron", kā arī Francijas "Total". Jebkura no kompānijām labprāt uzsāktu darbus stratēģiski nozīmīgajā "Shtokman" laukā neaizsalstošajā Kolas pussalā. Pagājušā gada oktobrī "Gazprom" sagādāja pamatīgu triecienu šīm kompānijām, kad izpilddirektors Aleksejs Millers paziņoja, ka "Gazprom" pārņems kontroli pār resursiem 100% apmērā.

1 400 kvadrātkilometru lauks pēc izpētes var kļūt par lielāko gāzes lauku ar 3,2 triljoniem kubikmetru gāzes, kas atrodas divus kilometrus zem jūras dibena 350 metru dziļumā. Darbu izmaksas aprēķinātas aptuveni 20 līdz 30 miljardu dolāru apmērā, un šo summu "Gazprom" būtu jāsedz vienai pašai, ja tā nolemtu rīkoties viena. Medveģevs norādījis, ka tagad ārvalstu kompānijām tiks piedāvāta iespēja gūt daļu no pelņas, piedalīties projekta vadīšanā, ka arī uzņemties finanšu un komerciālos riskus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!