Krievijas enerģētikas gigants "Gazprom" un Ukrainas enerģētikas kompānija "Naftogaz Ukraini" trešdien panāca vienošanos par Krievijas gāzes piegāžu atjaunošanu Ukrainai pilnā apmērā.
Ierobežojumi gāzes piegādēs Ukrainas patērētājiem ir atcelti. Arī Krievijas gāze Eiropas valstīm tranzītā caur Ukrainas teritoriju tiek transportēta pilnā apjomā, teikts abu kompāniju kopīgajā paziņojumā.

Kā ziņots, "Gazprom" otrdienas vakarā vēl par 25% samazināja gāzes piegādes Ukrainai, kas līdz ar to saņēma tikai pusi no normālā gāzes apjoma.

"Gazprom" pārstāvis Sergejs Kuprijanovs paziņoja, ka gāzes piegādes samazinātas saistībā ar progresa trūkumu nesaskaņu risināšanā starp abām valstīm un Ukrainas enerģētikas uzņēmuma "Naftogaz Ukraini" atteikšanos parakstīt jaunu gāzes piegāžu līgumu.

Krievija pirmdien jau samazināja gāzes piegāžu apjomu Ukrainai par 25%.

"Gazprom" pārstāvji iepriekš uzsvēra, ka Ukraina nevēlas īstenot sarunas un atrisināt domstarpības saistībā ar Ukrainas parādu par Krievijas piegādāto gāzi.

Strīds bija par 1,9 miljardiem kubikmetru gāzes aptuveni 600 miljonu dolāru (277,2 miljonu latu) vērtībā, kurus Ukraina nav samaksājusi.

Kijeva apgalvo, ka tā esot nokārtojusi 2007.gada parādus "Gazprom", taču domstarpības saglabājas par parādu, kuru, pēc Maskavas teiktā, Ukraina esot uzkrājusi pēdējos mēnešos, kad Krievija piegādēm Ukrainai izmantoja pati savu gāzi, lai kompensētu lētākās Vidusāzijas gāzes deficītu.

Kā ziņots, Krievijas dabasgāze veido aptuveni vienu ceturtdaļu Ukrainas gāzes importa, bet pārējā daļa tiek saņemta no citām Vidusāzijas valstīm pa cauruļvadiem, kas šķērso Krieviju.

Ukraina ir Krievijas gāzes galvenais tranzīta ceļš uz Eiropas Savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!