Lietuvas gāzes kompānijas "Lietuvos Dujos" privatizācijas procesā iesaistīto dalībnieku sarakstu regulēs Krievijas koncerns "Gazprom" Maskavā un tā biznesa partneris Lietuvā - Rietumlietuvas rūpniecības un finansu korporācija (RLRFK).
"Lietuvas Dujos" akciju pārdošanas cena viena lita nominālā var sasniegt tikai vienu litu.

Laikraksts "Lietuvos Rytas" vēstī, ka RLRFK jau izskata "Lietuvos Dujos" kontrolējamo akciju sadales proporcijas. Korporācija vēlas, lai Lietuvas puse, ar kuru tiek domāta valdība, korporācijai piederošā kompānija "Stella Vitae" un Lietuvas rūpnieku konfederācijas prezidenta vadītā kompānija "Viachema", saņemtu 45-51% "Lietuvos Dujos" akciju, bet akciju otru daļu - iegūtu "Gazprom" un rietumu investors. Pēc plāna, "Viachema" īpašumā nonāktu aptuveni 5% "Lietuvos Dujos" akciju.

Pēc laikrakstā sniegtās informācijas, kā rietumu investors tiek minēta kāda neliela vācu firma, lai izslēgtu no privatizācijas dalībnieku saraksta Vācijas koncernu "Ruhrgas" un E.ON aliansi.

Lietuvas privatizācijas komisijas loceklis Vītenis Juņevičs sacīja, ka privatizācijas shēmu gatavo viens konsorcijs, lai neviens nepiedāvātu augstāku cenu. Pēc viņa domām, "Gazprom" vadītais konsorcijs par akciju piedāvās maksāt vienu litu.

"Kāpēc viņiem maksāt vairāk, ja tirgū nebūs konkurences," teica Juņevičs.

Starp iespējamajiem rietumu investoriem ir Francijas gāzes kompānija "Gaz de France". Tā izteikusi gatavību rīkot sarunas ar "Gazprom", kas tai ilgu laiku piegādā gāzi, ja Lietuvas valdība vēlēsies, lai tai būtu kopējs piegādātājs un stratēģiskais investors. "Gaz de France" vēlētos kļūt par "Lietuvos Dujos" operatoru.

Lietuvas prezidenta birojs arī neiebilst pret "Gazprom" ienākšanu Lietuvas tirgū. "Gazprom" vadītājs Rems Vjahirevs Lietuvas prezidentam Valdam Adankum sniedzis garantijas, ka koncerns nepretendēs vairāk kā uz 25 procentiem plus viena "Lietuvos Dujos" akcija. Rietumu investori, pēc valdības lēmuma, saņems 34 procentu daļu gāzes kompānijā.

Pēc "Lietuvos Dujos" datiem, valdība, visticamāk, varētu pārdot 74 procentus kompānijas akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!