Foto: AFP/Scanpix
Gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi tiesas prāva, kurai bija jāsākas pirmdien, 4.novembrī, pārcelta uz 8.janvāri. Mursi uzskata, ka šāds negaidīts solis esot vērsts pret likuma varu un nepamatots, pirmdien vēsta ārzemju mediji.
Pirmdien bija paredzēts sākt skatīt lietu, kurā Mursi un vēl 14 cilvēki apsūdzēti par "kūdīšanu uz slepkavību" saistībā ar 2012.gada decembrī pie prezidenta pils notikušajām asiņainajām Mursi atbalstītāju un pretinieku sadursmēm.

Ja Mursi tiks atzīts par vainīgu, viņam var tikt piespriests mūža ieslodzījums vai pat nāvessods.Tiesas ēdes laikā pirmdien Mursi paziņoja, ka esot vēl aizvien valsts prezidents.

Pēc vairāku Mursi piezīmju uzklausīšanas, tiesa paziņoja, ka sēde tiek pārcelta uz 8.janvāri. Tiesas sēdes laikā ārpus tiesas nama pulcējās demonstranti  - gan Mursi atbalstītāji, gan kvēli gāztā prezidenta nicinātāji. Kopš 3.jūlija apvērsuma armija gāzto prezidentu tur apcietinājumā. Oficiāli Mursi ieslodzījuma vieta netiek izpausta, bet, atbilstoši mediju ziņām, gāztais prezidents atrodas Toras cietumā.

Mursi atbalstītāji pagājušajā nedēļā paziņoja, ka gāztais prezidents neatzīst tiesu, kas izskatīs viņam izvirzītās apsūdzības, un ir aicinājuši rīkot demonstrācijas Mursi atbalstam.Gatavojoties Mursi tiesas prāvai, Ēģiptē pastiprināti drošības pasākumi un varasiestādes apgalvo, ka ir gatavas tikt galā ar jebkuru vardarbības uzliesmojumu. Jau vēstīts, ka pēc 3.jūlija armijas apvērsuma, kurā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais Ēģiptes prezidents Mursi, valsts varas struktūras izvērsušas plašas represijas pret Mursi pārstāvēto "Musulmaņu brālību".

Arestēti aptuveni 2000 brālības biedru, arī visa organizācijas vadība. Aptuveni tūkstotis brālības biedru nogalināti, drošības struktūrām apspiežot apvērsuma pretinieku protestus.

Pagājušajā mēnesī tiesa lika apturēt "Musulmaņu brālības" darbību un arestēt visus tās aktīvus.
2011.-2012.gada parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu un teju pusi vietu parlamenta apakšnamā saņēma "Musulmaņu brālības" politiskā spārna "Brīvības un taisnīguma partijas" vadītais bloks. Tiesa vēlēšanas vēlāk atzina par "antikonstitucionālām", un parlaments tika izformēts.

Pagaidu valdība 14.augustā visā Ēģiptē izsludināja ārkārtas stāvokli.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!