Foto: Reuters/Scanpix

Karavīri no Jemenas Republikāniskās gvardes, kuru vada gāztā valsts prezidenta Ali Abdallāha Saleha dēls, otrdien uzbruka Aizsardzības ministrijai, pavēstīja aculiecinieki.

Republikāniskās gvardes karavīri vispirms aplenca ministriju, bet pēc tam to apšaudīja ar ložmetējiem un raķešgranātām.

Uzbrukums notika nedēļu pēc tam, kad jaunais Jemenas prezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi lika pārstrukturēt armijas spēkus, samazinot to vienību skaitu, kuras komandē konkurējoši virsnieki, tai skaitā Saleha dēls ģenerālis Ahmeds Ali Abdallāhs Salehs.

Ģenerāļa Saleha komandētie karavīri, kas bloķēja ielas uz Aizsardzības ministriju galvaspilsētā Sanā, bija ieradušies no Republikāniskās gvardes galvenās bāzes Savadā uz dienvidiem no Sanas.

Šie spēki ceļā uz Aizsardzības ministriju arī apšaudījās ar policiju.

Ap prezidenta Hadi rezidenci tika izvietoti armijas papildspēki. Citus papildspēkus izvietoja ap centrālo banku, kuras darbinieki tika evakuēti.

Hadi ar pagājušonedēļ parakstītu prezidenta dekrētu lika izveidot prezidenta apsardzes spēkus, kuros tiks iekļautas trīs Republikāniskās gvardes brigādes. Tajos iekļaus arī vienu brigādi no 1.Bruņu divīzijas, kuras vadītājs ģenerālis Ali Mohsens al Ahmars pērn pārgāja pret Salehu vērstās opozīcijas pusē.

Hadi arī nolēma nosūtīt citas brigādes no divām konkurējošām vienībām uz Jemenas centrālās daļas un dienvidu rajoniem.

Saskaņā ar Persijas līča valstu sadarbības padomes izstrādātu miera plānu Ali Abdallāhs Salehs februārī atkāpās no prezidenta amata, kurā bija atradies 33 gadus, un par prezidentu kļuva viceprezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi. Tādējādi tika izbeigti gadu ilgušie nemieri pret Saleha režīmu, kuros zaudēja dzīvību vairāki tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!