No varas atstādinātais un uz Krieviju aizbēgušais bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs joprojām vēloties atgriezties Ukrainā un savā agrākajā amatā, atsaucoties uz viņa advokāta Vitālija Serdjuka paziņojumu, ziņo Kremļa finansētais medijs "RT".

"Viņam ir vēlme atgriezties Ukrainā, un tas tiks darīts likumīgā ceļā. Janukovičs kā prezidents nav atkāpies un nav atteicies no valsts vadības. Viņa atstādināšanas process tika veikts, klaji pārkāpjot Ukrainas konstitūciju," advokāta teikto citē aģentūra "Tass".

Advokāts arī atzīmējis, ka Janukovičs neatrodas starptautiskajā meklēšanā un var brīvi pārvietoties pa pasauli, tomēr, viņaprāt, bijušajam prezidentam joprojām Ukrainā esot apdraudēta veselība un dzīvība. Tas gan neatbilst patiesībai, jo Interpols Janukoviču izsludinājis meklēšanā saistībā ar līdzekļu izšķērdēšanu un piesavināšanos lielos apmēros.

Jau ziņots, ka pēc tam, kad 2013. gada nogalē pret toreizējā prezidenta Janukoviča lēmumu neparakstīt ES Asociācijas līgumu Kijevā sākās masu protesti jeb Eiromaidans, pret protestētājiem vērsās bruņotas specvienības. Rezultātā bojā gāja vismaz simts cilvēki, bet prezidents, valsts ģenerālprokurors, kā arī vairākas citas personas aizbēga uz Krieviju.

Vēlāk Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzina, ka Krievija sākumā palīdzējusi viņam nokļūt Krimā, bet pēc tam no turienes izvedusi uz Krieviju. "Tā kā notikumi Kijevā attīstījās ļoti ātri un dedzīgi, tādos apstākļos viņam bija bezjēdzīgi atgriezties Kijevā. Visi aizmirsa kaut kādas vienošanās ar opozīciju ar ārlietu ministru parakstiem, mūsu telefonsarunas. Janukovičs paprasīja viņu izvest uz Krieviju, ko mēs arī izdarījām," atklāja Putins.

Janukovičs aizbēga no Ukrainas 2014. gada naktī uz 23.februāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!