Pirms divām diennaktīm gāztais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess svētdien nodeva prezidenta zvērestu un atkal pārņēma valsts vadību savās rokās pēc sestdien valstī notikušajiem masveida protestiem un neapmierinātības viņam lojālā armijas vairākuma vidū.
Čavess, kas 40 stundas pavadīja garnizona cietumā Venecuēlai piederošajā Laorčilas salā Karību jūrā, svētdien ar helikopteru tika nogādāts atpakaļ prezidenta pilī, pie kuras viņu sveica milzīgs cilvēku pūlis, galvenokārt ļaudis no trūcīgajiem rajoniem, kas turēja Venecuēlas karogus un spiedās pret pils metālā kalto sētu.

Uzrunājot nāciju, viņš notikušo raksturoja kā "pasaules mērogā unikālu revolūciju pret kontrrevolūciju". Pēc viņa teiktā, "Venecuēlas tauta un tautas karavīri" ierakstījuši nozīmīgu lappusi valsts vēsturē.

Čavess atzina, ka ieslodzījumā pret viņu izturējušies labi, un solīja neatriebties pretiniekiem un nerīkot "nekādas raganu medības".

"Es ne mirkli nešaubījos, ka mēs atgriezīsimies. Es vienīgi nedomāju, ka tas notiks tik drīz," viņš piebilda. Pagājušas tikai divas dienas, kopš valsts bruņotie spēki paziņoja par viņa atkāpšanos. Kā tagad paziņoja Čavess, armijas ģenerāļi piedāvājuši viņam parakstīt atkāpšanās rakstu, bet viņš atbildējis: "Esmu prezidents, kas tiek turēts cietumā, bet atkāpties nedomāju."

Kā vēsta Venecuēlas mediji, galvaspilsētas Karakasas ielās iznākuši aptuveni miljons cilvēku, lai sveiktu Čavesa atgriešanos.

Čavesa zvēresta nodošanas ceremoniju vadīja bijušais viceprezidents Diosdado Kabeljo, kas pats sestdienas vakarā nodeva prezidenta zvērestu, taču paziņoja, ka vienkārši gaidot, kad varēs kontroli pār valdību atkal nodot Čavesam.

Pagaidu prezidents Pedro Karmona no amata atkāpās, šai amatā pavadījis tikai vienu dienu, ļaujot Čavesa sabiedrotajam Kabeljo pārņemt varu un kontroli atkal pārņemt kreisā spārna populistiem.

Kabeljo par prezidentu vēlu sestdienas vakarā iecēla Nacionālā Asambleja, kas ieņēma valdības pili Mirafloresu kopā ar civilajiem un militārajiem Čavesa atbalstītājiem. Jāatgādina, ka ka pēc ceturtdien notikušajām pret Čavesu vērstajām demonstrācijām, kurās dzīvību zaudēja 15 cilvēki, militāristi par valsts vadītāju iecēla Pedro Karmonu. Šo rīcību ASV apsveica kā soli pretī "demokrātijai". Taču Dienvidamerikas līderi varas maiņu nosodīja kā konstitucionālās kārtības pārkāpumu.

Kā pastāstījis Čavesa aizsardzības ministrs Hosē Visente Rangels, šobrīd Karmona līdz ar vairākām augstām militārpersonas tiek nopratināts, bet neviens no viņiem nav oficiāli arestēts.

Diennakts laikā Vencuelā mainījušies jau 3 prezidenti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!