Foto: AP/Scanpix

Sudānas tiesa sestdien atzinusi gāzto prezidentu Omāru al Baširu par vainīgu korupcijā un nelikumīgā ārvalstu valūtas glabāšanā un piespriedusi viņam brīvības atņemšanu uz diviem gadiem.

75 gadus vecais Baširs, kas atrodas apcietinājumā kopš aprīļa, sodu izcietīs mājas aresta režīmā īpašā sociālās pāraudzināšanas iestādē vecāka gadagājuma notiesātajiem.

Kā paziņojis tiesnesis, "saskaņā ar likumu personām, kas sasniegušas 70 gadu vecumu, nav jāizcieš sods cietumā".

Baširs un viņa islāmiskā partija "Nacionālais kongress" valdīja Sudānā kopš 1989. gada 30. jūnija militārā apvērsuma, bet šā gada aprīlī bruņotie spēki pēc vairākus mēnešus ilgiem valdības pretinieku protestiem viņu gāza. Drīz pēc tam Bašira mājās tika atrasta liela nauda – 6,9 miljoni eiro, 351 770 ASV dolāru un 5,7 miljoni Sudānas mārciņu. Tiesa lēmusi, ka šī nauda konfiscējama.

Gāztais prezidents viņam izvirzītās apsūdzības noliedz un gatavojas pārsūdzēt, bet Bašira advokāti iepriekš izteicās, ka viņš nekad nav lietojis minēto naudu personiskiem mērķiem.

Vaicāts par šīs naudas izcelsmi, Baširs tiesā sacījis, ka to saņēmis no Saūda Arābijas kroņprinča kā ziedojumu konkrētām organizācijām un personām Sudānā, tai skaitā ātrās reaģēšanas spēkiem, Āfrikas starptautiskajai universitātei un kādai slimnīcai.

Novembrī Sudānā tika pieņemts lēmums par Bašira partijas izformēšanu.

Starptautiskā krimināltiesa grib saukt Baširu pie atbildības par kara noziegumiem un genocīdu saistībā ar Dārfūras konfliktu, kas sākās 2003. gadā un prasījis aptuveni 300 000 cilvēku dzīvības, liekot vēl 2,5 miljoniem pamest savas mājas.

Armijas ģenerāļi, kuri pēc Bašira gāšanas sākotnēji pārņēma varu savās rokās, solīja viņu neizdot Starptautiskajai krimināltiesai, bet protestu kustība, kas ieņem nozīmīgu vietu augustā izveidotajā valdošajā Suverēnajā padomē, nesen paziņoja, ka neiebilstu pret viņa izdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!