Foto: EPA/LETA
ASV ir gatavas turpināt savu militāro klātbūtni Irākā arī pēc 2011.gada, taču tas ir jāizlemj Bagdādei, otrdien paziņoja aizsardzības ministrs Roberts Geitss.

"Par stratēģiskajām attiecībām pēc 2011.gada beigām es teiktu, ka iniciatīvai jānāk no irākiešiem," preses konferencē Kualalumpurā sacīja ministrs.

"Mēs esam atvērti jautājuma apspriešanai," viņš apliecināja, vienlaikus gan piebilstot, ka ar šo jautājumu nāksies nogaidīt, iekams būs uz priekšu pavirzījies jautājums par valdības veidošanu Irākā.

Daudzi novērotāji prognozē, ka Irāka lūgs ASV pilnībā neizvest savus spēkus 2011.gada nogalē.

Tas saistāms gan ar vietējo politiķu nespēju atrisināt politisko krīzi, gan ar grūtībām nosargāt naftas laukus un valsts robežu.

Pirmdien Irākas partijas pulcējās uz sarunām par jaunu varas dalīšanas vienošanos, taču pirmā pārrunu diena noslēdzās bez rezultāta, jo sunnītu, šiītu un kurdu bloki stingri turējās pie savām prasībām.

Uz sanāksmi ziemeļu pilsētā Erbīlā bija ieradies arī premjerministrs Nuri al Maliki un viņa galvenais sāncensis, kādreizējais valdības vadītājs Ijads Alavi.

Kā ziņots, sestdien panākta vienošanās starp lielāko šiītu bloku un kurdu koalīciju.

Parlamenta vēlēšanās ar 91 deputāta vietu uzvarēja Alavi bloks "Iraqiya", par divām vietām apsteidzot al Maliki Likuma valsts aliansi. Trešajā vietā ar 70 deputātu pārstāvniecību ierindojās Irākas Nacionālā alianse, kam sekoja autonomā Kurdistānas reģiona partija "Kurdistania" ar 43 vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!