ASV armija varētu sākt savu karavīru izvešanu no Irākas jau 2007.gadā, ja vien Bagdādē izdosies sekmīgi īstenot jauno vardarbības novēršanas stratēģiju, otrdien pavēstīja ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss.
Lēmums par ASV karavīru izvešanu būs arī atkarīgs no tā, vai Irākas valdība spēs efektīvi vadīt valsti un uzņemties atbildību par drošību, sacīja ministrs.

"Es ceru, ka gadījumā, ja mūsu darbība Irākā šogad būs sekmīga, gada otrajā pusē mēs varētu sākt karaspēka izvešanu," Geitss sacīja ASV Bruņotā dienesta komitejā.

ASV prezidents Džordžs Bušs pavēlējis nosūtīt uz Irāku papildspēkus 21 500 karavīru sastāvā, lai izrādītu spēcīgāku pretestību nemierniekiem, kas atbildīgi par Irākā notiekošo asinsizliešanu, kā dēļ valstī gandrīz izcēlies pilsoņu karš.

Karavīru papildspēku nosūtīšana ir daļa no Buša uzlabotās stratēģijas nolūkā apturēt situācijas pasliktināšanos Irākā.

Tomēr pagājušajā mēnesī atklātībai paziņotais plāns nav palīdzējis palielināt sabiedrības atbalstu karam Irākā.

Geitss uzsvēra, ka karavīru skaita palielināšana Irākā "nav pēdējā iespēja" gūt uzvaru karā, un piebilda, ka viņš izskata alternatīvas gadījumam, ja uzlabotā stratēģija nebūs sekmīga.

"Būtu bezatbildīgi neizskatīt arī alternatīvus risinājumus," piebilda Geitss.

ASV Kongresu kontrolējošie demokrāti un vairāki Buša pārstāvētās republikāņu partijas biedri stingri iebilst pret ASV spēku klātbūtni Irākā, izsakot atbalstu rezolūcijām, kurās kritizēta karavīru skaita palielināšana Irākā.

Tomēr ASV Senāta republikāņi pirmdien bloķēja nesaistošās rezolūcijas pieņemšanu, un demokrātiem Senātā neizdevās savākt nepieciešamās 60 balsis, lai sāktu diskusiju par minēto rezolūciju.

Demokrāti solījuši atgriezties pie jautājuma par rezolūciju.

Irākā dienesta pienākumus pilda 124 Latvijas karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!