Krievijas geju kustības aktīvisti iecerējuši panākt Maskavas mērijas atļauju pirmās homoseksuālistu parādes sarīkošanai Krievijas galvaspilsētā, preses konferencē paziņojis Krievijas geju organizācijas vadītājs Nikolajs Aleksejevs.
Preses konference gan tika sarīkota, lai pievērstu uzmanību cilvēktiesību konvencijas neievērošanai musulmaņu valstīs, it īpaši Irānā, kur 19.jūlijā tika izpildīts nāvessods diviem pusaudžiem par homoseksuālām attiecībām.

Jautāts par seksuālo minoritāšu stāvokli Krievijā, Aleksejevs minēja socioloģiskas aptaujas datus, kurā vairākums respondentu izteicās par likumu pieņemšanu seksuālo minoritāšu diskriminācijas aizliegšanai, taču viņš uzsvēra, ka patiesais tests Krievijas gatavībai ievērot cilvēktiesības būs iesniegums pirmās geju parādes sarīkošanai Maskavā.

Krievijas geji iecerējuši sarīkot parādi 2006.gada 27.maijā, kad apritēs 13 gadi, kopš valstī tika atcelts likums par homoseksuālistu kriminālvajāšanu. Šo projektu jau atbalstot vairāki Eiropas politiķi un sabiedriskie darbinieki, kuri izteikuši gatavību piedalīties parādē.

"Šādas parādes notiek visā pasaulē. Postsociālistiskajā vidē tās ir notikušas Tallinā, Rīgā, Buharestē, Sofijā un Bratislavā. Maskavā 2001.gadā šāds gājiens tika atcelts, jo tas it kā esot pretrunā ar pilsoņu reliģiskajām jūtām," sacīja Aleksejevs.

Kā ziņots, pagājušajā sestdienā, 22.jūlijā, pirmo reizi Latvijas vēsturē notika geju, lesbiešu un biseksuāļu pasākums "Rīgas praids 2005". Pasākuma laikā Vecrīgā notika seksuālo minoritāšu gājiens.

Gājienu vērot bija ieradušies tūkstošiem skatītāju, starp kuriem liela daļa bija šī pasākuma pretinieku. Protestētāji mēģināja aizšķērsot gājienu, veltīja gājiena dalībniekiem lamas un rupjības, kā arī apmētāja tos ar olām un tomātiem.

Pasākuma laikā policija par nekārtību radīšanu un huligānismu aizturējusi astoņus cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!