Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kopš Halifa Haftars pirms trim mēnešiem sāka īstenot Lībijas galvaspilsētas Tripoles ieņemšanu, bojā gājuši apmēram 1000 cilvēku, piektdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

Haftara izveidotā "Lībijas Nacionālā armija", kas kontrolē valsts austrumus un plašas teritorijas valsts dienvidos, kopš aprīļa sākuma īsteno ofensīvu, lai atkarotu galvaspilsētu, kuru kontrolē ANO atzītajai Nacionālās vienotības valdībai lojālie spēki.

Gaisa triecienos un sauszemes kaujās šajā ofensīvā gājis bojā nepilns 1000 cilvēku, bet 5000 ievainoti, paziņoja ANO Pasaules Veselības organizācija, neprecizējot upuru skaitu civiliedzīvotāju un kaujinieku vidū.

Upuru vidū ir 53 aizturēti migranti, kas otrdien gāja bojā postošā gaisa triecienā Tripoles piepilsētā Tadžurā, kuru kontrolē starptautiski atzītā valdība. Gaisa triecienos tā vainoja Haftara spēkus.

Ženēvā bāzētās Starptautiskās Migrācijas organizācijas preses pārstāvis Žoels Milmans apliecināja, ka bojāgājušo migrantu vidū ir seši bērni.

Viņš teica, ka centrā joprojām aizturēti 350 migranti, tostarp 20 sievietes un četri bērni. Gaisa trieciens skāra vienu no pieciem centra angāriem. Kauju dēļ vairāk nekā 100 000 cilvēku ir aizbēguši no savām mājām Lībijā.

Kopš 2011. gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!