Foto: AFP/Scanpix

Izraēla ir gatava uzbrukt Sīrijai, lai nepieļautu, ka prezidenta Bašara al Asada krišanas gadījumā moderni ieroči nonāk pie džihādistu vai Libānas šiītu kustības "Hizbollah" kaujiniekiem, trešdien sacīja Izraēlas Gaisa spēku komandieris ģenerālmajors Amirs Ešels.

"Ja Sīrija rīt sabrūk, mums būs jārīkojas, lai nepieļautu moderno ieroču stratēģisku izlaupīšanu," uzrunājot auditoriju Fišera Aviācijas un kosmosa pētījumu institūtā Telavivas apkaimē, sacīja Ešels. "Mums ir jābūt gataviem jebkuram scenārijam dažu stundu laikā."

Viņš izteica pieņēmumu, ka kaujas varētu izvērsties trijās frontēs vienlaicīgi un ka Izraēlas Gaisa spēki būs jāizmanto "visā to potenciāla spektrā".

Modernās Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-300" "ir ceļā" uz Sīriju, norādīja komandieris, vienlaikus uzsverot - Izraēla nevar atļauties, ka tās kara aviācijas pārākums tiek iedragāts, ņemot vērā, ka var rasties nepieciešamība intensīvi uzbrukt pretinieka pusei.

"Ja mēs gribam gūt panākumus dažu dienu laikā, mums būs jāpielieto liela ugunsjauda un ātri," sacīja komandieris. "Gaisa spēku pārākums ir kritiski svarīgs, un mums būs jāsacenšas ar jaunu militārā potenciāla paaudzi."

Izraēlieši kļūdās, domājot, ka notikumi - līdzīgi kā nesenajā konfliktā ar Gazas joslu vai 2006.gada karā ar "Hizbollah" - pamatā notiktu pretinieka teritorijā, konferences gaitā ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja Ešels.

"Tauta cer uz nokautu, ka lietas notiks ķirurģiski un sterili, bet tā tas nebūs. Cietīs aizmugure, lai arī kā mēs censtos to aizsargāt," brīdināja komandieris, runājot par iespējamiem Sīrijas, "Hizbollah" un Irānas raķešu uzbrukumiem Izraēlas teritorijai.

"Ja mēs dodamies karā ziemeļos, mēs, bez šaubām, varam uzvarēt, bet tas būs kaut kas pilnīgi cits. Nevienam nevajadzētu teikt - "puiši, mēs karojam bez lieka spiediena, tāpēc mēs pabeigsim šo stāstu divu mēnešu laikā". Tas ir daudz delikātāk nekā šāda perspektīva," brīdināja Ešels.

Bīstamu spriedzi Telavivas un Damaskas attiecībās izraisījuši Izraēlas kara aviācijas uzlidojumi 3. un 5.maijā Sīrijas galvaspilsētas apkaimē.

Telavivas amatpersonas medijiem skaidroja, ka uzbrukumu mērķis ir bijis grupējumam "Hizbollah" paredzētie ieroči. Damaska šādu versiju noraidīja, paužot pārliecību, ka uzbrukumu mērķis bijis palīdzības sniegšana nemierniekiem. Sīriešu aktīvisti ziņoja, ka otrajā uzlidojumā nogalināti 42 Sīrijas karavīri.

Pēc maija sākuma uzlidojumiem Sīrijas ārlietu ministra vietnieks Faisals Mikdads solīja, ka Sīrija uz jauniem Izraēlas uzbrukumiem tās teritorijai "atbildēs nekavējoties".

"Ir dotas instrukcijas uz jebkuru jaunu Izraēlas uzbrukumu atbildēt bez augstākās vadības [papildu] instrukcijām, un mūsu atbildes reakcija pret Izraēlu būs spēcīga un sāpīga," solīja ministra vietnieks.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus. ANO lēš, ka tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametis 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Savukārt saskaņā ar Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) apkopotajiem datiem tas izdzēsis jau vairāk nekā 80 000 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!