Foto: EPA/LETA
Ukrainas Ģenerālprokuratūra noraidījusi bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko lūgumu atļaut viņai doties uz Lietuvu, lai apmeklētu starptautisku sieviešu politiķu forumu Viļņā.

Ģenerālprokuratūras pārstāvis sestdien Kijevas Pečoras rajona tiesas sēdē paziņoja, ka Timošenko netiks atļauts izbraukt uz Lietuvu, jo tas var traucēt pret viņu piektdien sāktās tiesas prāvas norisi.

Ģenerālprokuratūra arī noraidījusi Timošenko lūgumu atļaut viņai apmeklēt Ukrainas Ļvovas, Volīnijas un Luganskas apgabalus.

Timošenko bija lūgusi atļauju izbraukšanai uz Lietuvu no 29.jūnija līdz 1.jūlijam, lai 30.jūnijā piedalītos Starptautiskajā forumā par veiksmīgu pieredzi demokrātijas stiprināšanā. Ekspremjere ir saņēmusi ielūgumu uz šo forumu no Somijas prezidentes Tarjas Halonenas un Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites. Forumā piedalīsies arī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Jau ziņots, ka Kijevā piektdien sākās tiesas prāva pret ekspremjeri un partijas "Tēvzeme" līderi Timošenko, kurā izskata viņas parakstīto darījumu ar Krieviju par gāzes piegādēm, kā dēļ Timošenko tiek apsūdzēta par 1,5 miljardu grivnu (91,5 miljoni latu) zaudējumu nodarīšanu Ukrainas valsts budžetam.

Prāva notiek Kijevas Pečoras rajona tiesā.

Ģenerālprokuratūra aprīlī uzsāka izmeklēšanu pret 2004.gada Oranžās revolūcijas līderi aizdomās par to, ka viņa pārsniegusi savas dienesta pilnvaras, 2009.gadā piekrītot pārmērīgi dārgiem līgumiem ar Krievijas dabasgāzes kompāniju "Gazprom" pēc tam, kad uz neilgu laiku tika pārtrauktas gāzes piegādes Ukrainai. Piegādes tika pārtrauktas, jo Ukraina atteicās maksāt "Gazprom" noteikto augstāko cenu.

Piegāžu pārtraukumi ietekmēja lielāko daļu Eiropas valstu.

Timošenko lēmums piekrist Krievijas prasībām un tas, ka viņa Maskavā parakstīja līgumu ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu par gāzes piegādes atjaunošanu, sagrāva viņas valdības reputāciju.

Pati Timošenko noraida visas apsūdzības, sakot, ka tā ir Krievijai daudz draudzīgākā prezidenta Viktora Janukoviča atriebība. Pērn Ukrainas prezidenta vēlēšanās Janukovičs uzvarēja Timošenko.

Pret Timošenko ierosinātas vēl divas krimināllietas: par Kioto protokola programmas piešķirto līdzekļu izsaimniekošanu un par medicīnas iestādes vajadzībām iegādātām automašīnām "Opel Combo", kuras eksperti atzīst par neatbilstošām pacientu transportēšanai.

Bijusī Ukrainas premjerministre tiek apsūdzēta par Ukrainai piešķirto 380 miljonu eiro (267 miljoni latu) izšķērdēšanu. Viņa vienpersoniski esot izlēmusi no siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu kvotu pārdošanas iegūtos līdzekļus izmantot Ukrainas budžeta izdevumu segšanai, galvenokārt, pensiju izmaksai.

Decembra vidū Timošenko noteica drošības līdzekli - parakstu par neizbraukšanu no dzīvesvietas, kas nozīmē, ka viņa nedrīkst pamest apdzīvoto vietu, kurā dzīvo, bez prokuratūras atļaujas.

Timošenko bija Ukrainas premjerministre no 2005.gada janvārim līdz septembrim un no 2007.gada decembra līdz 2010.gada martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!