Foto: DPA/Scanpix/LETA

Bijušā Vācijas kanclera Gerharda Šredera sieva Sojeona Šrēdere-Kima atlaista no darba investīciju kompānijā "NRW.Global Business" pēc tam, kad kopā ar vīru piedalījusies tā sauktās Uzvaras dienas svinībās 9. maijā Krievijas vēstniecībā Berlīnē, vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle" (DW).

"Šrēdere-Kima ir nekavējoties atbrīvota no amata, un viņas darba attiecības ar "NRW.Global Business" tiks izbeigtas bez iepriekšēja brīdinājuma," paziņoja Vācijas Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes ekonomikas ministra preses pārstāve Mona Neubaura.

Šrēdere-Kima federālajai zemei piederošajā tirdzniecības un investīciju kompānijā bija tās pārstāve Dienvidkorejā. Lēmums par viņas atlaišanu pieņemts 16. maijā.

Kompānija skaidro, ka Šredere-Kima ir vairākkārt brīdināta, ka darbiniekiem nevajadzētu izteikties par politiski jūtīgām tēmām, tostarp par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

9. maijā daži Vācijas politiķi apmeklēja pieņemšanu Krievijas vēstniecībā Berlīnē. Mediji jau vēstīja, ka atzīmēt Krievijas Uzvaras dienu bija ieradies arī bijušais Vācijas kanclers Šrēders ar sievu, kā arī galēji labējās populistiskās partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) pārstāvis Tino Hrupala un Aleksandrs Gaulands.

Bijušais Vācijas kanclers Šrēders tiek uzskatīts par Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātu personu. Viņš nav nosodījis Krievijas iebrukumu Ukrainā un turpina darbu Krievijas enerģētikas kompānijās.

2022. gada martā Šrēders zaudēja goda pilsoņa statusu Hanoverē un vietējā futbola kluba "Hanovere 96" goda valdes locekļa vietu.

Savukārt Eiropas Parlamentā aicināja Šrēderu iekļaut sankcijām pakļauto Krievijas oligarhu sarakstā. Maijā Vācijas valdības koalīcija atņēma bijušajam kancleram valsts apmaksātu biroju un darbiniekus. Šrēders par šo lēmumu sūdzējās tiesā, bet zaudēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!