Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons otrdien, britu aizjūras teritorijas Gibraltāra Nacionālajā dienā, publiskotā video ierakstā paziņojis, ka Lielbritānija nekad neatteiksies no suverenitātes pār Gibraltāru bez pašu iedzīvotāju piekrišanas, vēsta portāls "politics.co.uk".

"Britu valdība bez ierunām atbalsta jūsu tiesības noteikt savu politisko nākotni. Mēs nekad nepiekritīsim nekādai suverenitātes nodošanai bez jūsu piekrišanas. Gibraltārs bijis britu 300 gadu. Lai tas tā arī paliek," video pārraidē minējis Kamerons.

Tāpat Kamerons norāda, ka strīdus situācija ar Spāniju tiks atrisināta diplomātiskā ceļā, kā arī minēja, ka „pasaule šobrīd nav stabila vieta, bet Gibraltārs tāda ir.”

jau ziņots, ka Lielbritānijas un Spānijas attiecībās saglabājoties spriedzei, ko izraisījis konflikts par zvejas tiesībām Gibraltāra piekrastes ūdeņos, 19.augustā Gibraltārā ieradās britu karakuģi, lai piedalītos iepriekš plānotos manevros.

Kaut arī Londona, Madride un Gibraltāra varasiestādes skaidro, ka karakuģu ierašanās ir ieplānota jau labu laiku iepriekš, Spānijā daži tomēr šajā solī saskata provokāciju.

1713.gadā saskaņā ar Utrehtas līgumu Spānija oficiāli nodeva Gibraltāru Lielbritānijas valdījumā, taču pastāvīgi uzstājusi, ka šai teritorijai jāatgriežas Madrides suverenitātē.

Tomēr Londona norāda, ka tā neatteiksies no suverenitātes pār Gibraltāru pret šīs teritorijas iedzīvotāju gribu.

2002.gadā Gibraltāra iedzīvotāji ar lielu balsu vairākumu noraidīja Londonas un Madrides priekšlikumu par dalītās suverenitātes noteikšanu pār šo teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!