Vācu rakstnieks, Nobela prēmijas literatūrā laureāts Ginters Grass otrdien kritizēja ASV un Lielbritānijas pretterorisma politiku, nosaucot to par "muļķīgu un bīstamu" un norādot, ka patiesībā tā tikai uzkurina terorismu.
"Nav iedomājama vēl muļķīgāka un bīstamāka politika par šo," Grass sacīja, uzrunājot PEN kluba 72.kongresa dalībniekus Berlīnē.

Nosaucot konkrētas valstis par "neprognozējamām", ASV sekmē fundamentālisma izplatīšanos, lai tad ķertos pie ieročiem un to apkarotu, izteicās 79 gadus vecais rakstnieks. "Vašingtona ir izaudzinājusi Osamu bin Ladenu un veicinājusi terorismu, bet tagad grib laist darbā militāru spēku, lai tiktu no tiem abiem vaļā," viņš piebilda.

Grass nodēvēja par liekuļiem ASV prezidentu Džordžu Bušu un Lielbritānijas premjerministru Toniju Blēru, salīdzinot viņus ar "priesteriem un misionāriem, kas svētījuši ieročus un līdz ar Bībeli nesuši citām zemēm nāvi".

PEN kluba kongress Berlīnē pulcējis 450 literātus no 80 pasaules valstīm.

Otrdien delegātus uzrunāja arī Vācijas prezidents Horts Kēlers, kas aicināja starptautisko kopienu palīdzēt apturēt rakstnieku vajāšanu valstīs, kurās valda diktatūra. "Cilvēces brīvību var mērot ar rakstītā vārda brīvību," viņš sacīja.

PEN klubs dibināts 1921.gadā, lai aizstāvētu vārda brīvību un izteiktu "pasaules literātu sirdsapziņu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!