Foto: Reuters/Scanpix
Valdības un korporācijas apdraud interneta brīvību, svētdien, 28. septembrī, paziņoja globālā timekļa izgudrotājs Tims Bērnerss-Lī, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Bērnerss-Lī ir datorzinātnieks, kurš pirms 25 gadiem izgudroja internetu. Viņš aicina veidot likumprojektu par tiesībām, kas garantē interneta neatkarību un nodrošina lietotāju privātumu.

"Ja uzņēmumi var kontrolēt jūsu piekļuvi internetam, ja tie var kontrolēt, kurās mājaslapās jūs apmeklējat, tad viņiem ir milzīga kontrole par jūsu dzīvi," norādīja Bērnerss-Lī Londonā notiekošajā "Web We Want" festivālā, kurā dalībnieki diskutēja par interneta nākotni.

Globālā tīmekļa izgudrotājs festivālā uzsvēra, ja valdības var nobloķēt, piemēram, opozīcijas mājaslapas, tad tās var veidot cilvēkiem mākslīgu skatu uz dzīvi un viegli manipulēt.

Interneta vara pēdējā laikā kļuvusi "kārdinoša" gan valdībām, gan lielajiem uzņēmumiem.

59 gadus vecais Bērnerss-Lī ir Globālā tīmekļa konsorcija direktors, šī institūcija izstrādā vadlīnijas interneta attīstībai.

Bažas par privātumu un brīvību interneta ir palielinājās, kad 2013. gadā Edvards Snoudens, bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes un Nacionālās drošības aģentūras darbinieks, nodeva medijiem slepenu informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām.

Zinātnieks iestājas par brīvību internetā un uzskata, ka interneta videi jāatspoguļo visa cilvēce, tostarp "šausmīgās lietas". Viņš gan skaidroja, ka lietām, kas ir nelikumīgas, nevajadzētu parādīties internetā, piemēram, bērnu pornogrāfijai un pamācībām, kā aplaupīt bankas, taču viņš piebilda, ka tās arī ir lietas, kas bija nelikumīgas pirms globālā tīmekļa izveidošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!