Foto: stock.xchng

Zinātnieki ir par 95% pārliecināti, ka globālās sasilšanas "dominējošais iemels" kopš piecdesmitajiem gadiem ir cilvēka darbība, nozīmīga ziņojumā par klimata izmainām pauž ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisija (IPCC).

"Mūsu zinātnes novērtējums konstatē, ka atmosfēra un okeāns ir sasiluši, sniega un ledus daudzums ir sarucis, pasaules vidējais jūras līmenis ir pieaudzis," IPCC darba grupas līdzpriekšsēdētāju Kvinu Dahi citē raidsabiedrība BBC.

Kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem par vairāk nekā pusi pieaugušās temperatūras nepārprotami ir atbildīgs cilvēks, konstatē ziņojums.

Globālā sasilšana uz zemes, gaisā un okeānā ir "nepārprotama". Sasilšanas mazināšanās pēdējos 15 gados ir pārāk īsā, lai atspoguļotu ilgtermiņa tendences, bet siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisija izraisīs turpmākas klimata izmaiņas, skaidrots ziņojumā.

Oglekļa dioksīda daudzums Zemes atmosfērā, salīdzinot ar pirmsindustriālo periodu, gadsimta vidū dubultosies, līdz gadsimta beigām izraisot gaisa temperatūras palielināšanos par 1,5 līdz 4,5°C, par ziņojumā brīdināto raksta raidsabiedrība "Sky News".

Savukārt jūras līmenis pieaugs ar lielāku ātrumu nekā pieredzēts pēdējos 40 gados. Lai klimata izmaiņas apturētu, ir nepieciešana "būtiska un ilgstoša siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas samazināšana".

IPCC ziņojums beidzot ir publiskots pēc nedēļām ilgām sarunām Zviedrijā, norāda BBC. Tas tiek uzskatīts par vispusīgāko pārskatu globālās sasilšanas mehānisma izskaidrošanā.

Ziņojuma izstrādē piedalījās aptuveni 900 zinātnieku, kuri analizēja vairāk nekā 9000 pētījumus par klimata izmaiņām.

Ja gāzu emisija netiks samazināta, biežāk notiks ekstrēmi karstuma viļņi, raidsabiedrībai "Sky News" stāsta doktors Ričards Allans no Redingas Universitātes, kurš piedalījies ziņojuma izstrādē.

"2003. gadā Francijā bija ekstremālas temperatūras un daudzi cilvēki mira. Sasilšanas dēļ mēs varam gaidīt daudz vairāk tādu gadījumu," viņš norāda. Tāpat sagaidāmas izmaiņas nokrišņu režīmā, kas ietekmēs lauksaimniecību.

IPCC izjuta valdību spiedienu, lai izskaidrotu, kāpēc globālā sasilšana pēdējos 15 gados ir apstājusies. Skeptiķi apgalvoja, ka pētījumi par klimata sasilšanu ir nepareizi.

Zinātnieki to atspēko, ka klimats sasilst ar kāpumiem un kritumiem. Viņi norāda, ka atmosfēras karstumu ir absorbējis no Klusā okeāna dzelmes pacēlies aukstais ūdens, bet šis process esot īslaicīgs, skaidro "Sky News".

Kamēr zinātnieki ir arvien pārliecinātāki par globālo sasilšanu, dažas aptaujas liecina, ka ne visi iedzīvotāji tam tic. Lielbritānijas pētījumu kompānijas "YouGov" aptaujas liecina, ka 2013. gadā līdz 39% nokrities to cilvēku skaits, kas tic, ka pie globālās sasilšanas ir vainojams cilvēks. 2008. gadā tam ticēja 55%.

Šajā pašā periodā no septiņiem līdz 28% pieaudzis to cilvēku skaits, kuri uzskata, ka globālā sasilšana vispār neeksistē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!