Foto: AFP/Scanpix

ASV interneta kompānija "Google", kuras direktoru padomes priekšsēdētājs Ēriks Šmits nesen apmeklēja Ziemeļkoreju, ir izveidojusi detalizētu Ziemeļkorejas karti, kurās iezīmētas pat vairākas ieslodzījuma nometnes.

Līdz šim Ziemeļkoreja bija tikpat kā nepieejama "Google" programmatūras "Map Maker" lietotājiem.

"Ilgu laiku viena no lielākajām vietām ar ierobežotiem kartogrāfiskiem datiem bija Ziemeļkoreja. Šodien mēs šo situāciju mainām," pirmdien savā blogā paziņoja "Map Maker" produktu menedžeris Džajanths Maisors.

Maisors informēja, ka Ziemeļkorejas karte izveidota, pateicoties kartogrāfu vairāku gadu ilgam darbam.

"Lai gan daudzus cilvēkus uz zemeslodes fascinē Ziemeļkoreja, šīs kartes ir sevišķi svarīgas Dienvidkorejas pilsoņiem, kuriem tur ir senču saknes vai kuriem tur vēl dzīvo tuvinieki," piebilda Maisors.

Starp abām Korejas pussalas valstīm oficiāli ir karastāvoklis, un Dienvidkorejā ir grūti atrast sakarīgas Ziemeļkorejas kartes.

Ironiskā kārtā vismazākā iespēja izmantot jauno karti būs pašiem Ziemeļkorejas iedzīvotājiem, kuri dzīvo vienā no visvairāk izolētajām valstīm ar stingru cenzūru. Ziemeļkorejā ir savs datortīkls intranets, bet tas ir nošķirts no pārējās pasaules un tā ierobežotais lietotāju loks var apmainīties tikai ar valsts akceptētu informāciju. Internets Ziemeļkorejā ir pieejams tikai augstākajai elitei - ne vairāk kā tūkstotim cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!