Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tehnoloģiju kompānija "Google" un "Apple" no sava lietotņu veikaliem izņēmusi sociālā tīkla "Parler" aplikāciju, ko brīvo lietošanas noteikumu dēļ iecienījuši radikālu uzskatu paudēji, izmantojot to kā "Twitter" alternatīvu, ziņo "Radio Svoboda".

Savukārt kompānija "Amazon" atteikusi "Parler" turpmāk izmantot savu mākoņa datu krātuvi tīklā atrodamo aicinājumu uz vardarbību dēļ. Sociālais tīkls varēs turpināt darbu tikai tad, ja tuvākajā laikā atradīs sev citu krātuvi.

Arī "Google" savu lēmumu neizplatīt "Parler" aplikāciju skaidro ar to, ka sociālajā tīklā netiek dzēsti aicinājumi uz vardarbību.

Savukārt ar vēl smagākiem ierobežojumiem, ja "Parler" nerediģēs uz vardarbību vērstu saturu, piedraudējusi kompānija "Apple" – bloķēt iespēju lietotni izmantot uz saviem telefoniem.

2018. gadā izveidotais "Parler" sevi sauc par "vārda brīvības lietotni". Tīkls, kas sevi pozicionē kā brīvu no cenzūras, īpašu popularitāti guvis konservatīvo amerikāņu aprindās.

Domnīcas "Atlantic Council" eksperti atzīmē, ka "Parler" 6. janvāra protestos, kas beidzās ar ielaušanos Kapitolijā, varēja izmantot ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji. Pēc šī notikuma lielākie sociālie tīkli bloķēja Trampa kontus.

Vairāk par "Parler" var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!