ASV prezidenta amata kandidāta demokrāta Ala Gora padomnieki kā patvaļīgu un nesaprātīgu novērtējuši Floridas štata sekretāres lēmumu paturēt spēkā otrdienu kā galējo termiņu, līdz kuram jāpabeidz ar rokām pārskaitīt vēlēšanu rezultātus štata apgabalos, kuros pārsvars ir Goram.
Pēc astoņu minūšu ilgas tikšanās ar Floridas štata sekretāri Ketrīnu Harisu Gora pārstāvis, bijušais ASV valsts sekretārs Vorens Kristofers sacīja, ka apgabalu vēlēšanu padomes un arī pats Gors vēlas pārsūdzēt šo lēmumu.

Kristofers pauda viedokli, ka Harisas lēmums ir politiski motivēts, norādot, ka viņa ir piedalījusies Gora sāncenša - republikāņa Džordža Buša kampaņā un ir viņa brāļa - Floridas gubernatora Džeba Buša sabiedrotā. "Viņas lēmums ir jāizskata šajā kontekstā," sacīja bijušais ASV valsts sekretārs.

Abu kandidātu kampaņas vērsās federālajā tiesā pēc tam, kad Bušs iesniedza tiesā petīciju, cenšoties panākt, lai tiktu bloķēta vēlēšanu balsu pārskaitīšana ar rokām.

Visticamāk, līdz otrdienai nebūs iespējams pabeigt balsu pārskaitīšanu ar rokām trijos no četriem apgabaliem, kuros notiek šī procedūra.

"Mēs štata sekretāres lēmumu uzskatām par patvaļīgu un nesaprātīgu. Tas mēģina anulēt un izjaukt balsu pārskaitīšanu ar rokām," teica Kristofers.

Demokrāti ir solījuši censties pierādīt, ka Harisas darbība liecina par to, ka Džebs Bušs izmanto savu ietekmi, lai palīdzētu brālim uzvarēt.

ASV apgabaltiesnesis Donalds Midlbrukss ir piekritis izskatīt Buša kampaņas apgalvojumus, ka atkārtota balsu pārskaitīšana ar rokām ir pretrunā ar konstitūciju. Visgrūtāk Bušam būs pierādīt to, ka, turpinot pārskaitīt balsis, cietīs vēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!