Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs savā rakstā, ko avīze "The Times" publicēja otrdien pēc Dmitrija Medvedeva pārliecinošās uzvaras prezidenta vēlēšanās, aicina veikt Krievijā demokrātiskas reformas.
Paziņojot, ka Krievijai "ir tikai viena nākotne - demokrātija", Gorbačovs, kurš savulaik saņēma Nobela miera prēmiju, norāda, ka problēmas "var tikt atrisinātas vienīgi reālas demokrātijas vidē".

Krievijai bija "izdevība izmantot pēdējos gados panākto stabilitāti un pašpaļāvību, kā arī labvēlīgos starptautiskos tirgus, lai stingri virzītos uz priekšu pa modernizācijas ceļu.

"Mums jāmodernizē pārvalde, jārada inovatīva ekonomika, atkal jāuzsver izglītība un veselības aizsardzība un kā galvenā prioritāte jāsamazina plaisa starp bagātajiem un nabadzīgajiem, vienlaikus cīnoties pret korupciju un birokrātiju."

Gorbačovs aicināja reformēt Krievijas vēlēšanu sistēmu, lai dotu iespēju vēlētājiem izvēlēties no abu partiju sarakstiem, kā arī individuālus kandidātus, un atbalstīja sliekšņa pazemināšanu no pašreizējiem 7% līdz 5% partijas iekļūšanai Valsts domē.

Viņš piebilda, ka reģionu gubernatori ir jāievēlē, nevis jāsaglabā pašreizējā sistēma, kurā reģiona likumdevēji apstiprina prezidenta izvēli.

Vēršoties pie Rietumu medijiem, Gorbačovs raksta, ka "mūsu cilvēki ir demokrātiskāki, nekā jūs domājat (...), mūsu cilvēki spēj mācīties no pagātnes. Viņi izdarīs pareizo izvēli, ko pieņemt un ko noraidīt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!