Foto: AFP/Scanpix
Bijušais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs atzinis, ka dažas nedēļas pirms 1991.gada augustā notikušā neveiksmīgā puča toreizējais ASV prezidents Džordžs Bušs vecākais viņu brīdinājis par viņa drošību.

Gorbačovs pirmdien publicētā intervijā oficiālajam laikrakstam "Rossijskaja gazeta" dažas dienas pirms puča mēģinājuma 20.gadskārtas sacīja, ka Bušs viņu telefonsarunā brīdinājis, atsaucoties uz Maskavas mēra Gavriila Popova sniegtu informāciju.

Gorbačovs sacīja, ka nav ticējis Bušam un uzskatījis, ka "ir jābūt idiotam", lai nolemtu ar spēku sagrābt varu Padomju Savienībā notiekošo fundamentālo pārmaiņu laikā. "Diemžēl tie tiešām bija idioti," sacīja Gorbačovs, raksturojot pučistus.

Puču pret Padomju Savienības prezidentu Gorbačovu rīkoja konservatīvi noskaņotu augsta ranga komunistu grupa, kurā bija arī viceprezidents Genadijs Janajevs, Valsts drošības komitejas (VDK) vadītājs Vladimirs Krjučkovs un iekšlietu ministrs Boriss Pugo.

Pučisti 1991.gada 19.augustā arestēja Gorbačovu Forosas vasarnīcā Krimā, kur viņš pavadīja atvaļinājumu, un pa televīziju un radio paziņoja, ka Gorbačovs esot slims un varu valstī pārņem Janajeva vadīta Valsts ārkārtas stāvokļa komiteja (VĀSK). Vienlaikus Maskavā un citās lielpilsētās iebrauca tanki, demonstrācijas tika aizliegtas, bet reformistu laikraksti tika slēgti.

"Man nevajadzēja doties šajā atvaļinājumā. Tā bija kļūda," Gorbačovs atzina intervijā "Rossijskaja gazeta".

Pēc divu dienu konfrontācijas ar simttūkstošiem Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina un Gorbačova atbalstītāju 21.augustā kļuva skaidrs, ka pučs ir izgāzies. Sazvērnieki aizbēga no Maskavas un drīz tika aizturēti.

PSRS prezidents, atgriezies pēc puča likvidēšanas no sava mājas aresta, bija spiests konstatēt, ka reālā vara pilnībā pārgājusi toreizējā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina rokās. Komunistiskā partija jau 1991.gada 22.augustā tika aizliegta, bet decembrī tika oficiāli likvidēta PSRS.

Gorbačovs intervijā sacīja, ka uzsācis reformas Padomju Savienībā bez nolūka likvidēt šo valsti, un kritizēja Jeļcinu par to, ka viņš 1991.gada decembrī panācis Padomju Savienības oficiālu likvidēšanu.

"Viņš bija tik ļoti izslāpis pēc varas. Man būtu vajadzējis viņu nosūtīt par vēstnieku uz kādu banānu republiku," sacīja Gorbačovs, runājot par Jeļcinu.

Bušs vecākais savas prezidentūras laikā no 1989. līdz 1993.gadam bija viens no Gorbačovam tuvākajiem Rietumvalstu līderiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!