Foto: Sputnik/Scanpix

Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs piektdien paziņojis, ka pēc Padomju Savienības sabrukuma ASV esot kļuvušas "augstprātīgas un pašpārliecinātas" un ka tas esot novedis pie NATO paplašināšanās.

"Kā gan kāds šādās pozīcijās varētu paļauties uz līdztiesīgām attiecībām ar Savienotajām Valstīm un Rietumiem?" sarunā ar ziņu aģentūru "RIA Novosti" vaicājis Gorbačovs.

Viņš norādījis, ka pēc PSRS sabrukuma "Rietumos, īpaši Savienotajās Valstīs valdīja triumfāls noskaņojums".

"Viņi kļuva augstprātīgi un pašpārliecināti. Viņi pasludināja uzvaru Aukstajā karā," žēlojies Gorbačovs, uzstājot, ka tā bijusi Maskava, kas kopā ar Vašingtonu paglābusi pasauli no konfrontācijas un kodolsacensības.

"Nē, uzvarētāji nolēma būvēt jaunu impēriju. No turienes arī ideja par NATO paplašināšanos," norādījis kādreizējās "ļaunuma impērijas" pēdējais vadonis.

Tajā pašā laikā viņš pozitīvi novērtējis sarunas starp Krieviju un ASV par Maskavas pieprasītajām "drošības garantijām".

"Ceru tajās būs rezultāts," izteicies Gorbačovs.

Kā ziņots, Krievija pagājušajā nedēļā iesniedz ASV divu līgumu projektus, kas attiecīgi būtu slēdzami ar Savienotajām Valstīm un NATO.

Cita starpā Kremlis pieprasījis NATO apņemšanos apturēt tālāku paplašināšanos, kā arī faktisku alianses aiziešanu no Austrumeiropas, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās uz austrumiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņoja, ka Vašingtona esot izrādījusi gatavību apspriest Maskavas prasības un ka sarunas par to varētu sākties jau nākamā gada pašā sākumā.

Arī kāda augsta ranga ASV amatpersona apstiprinājusi, ka Vašingtona esot gatava sarunas uzsāk jau janvāra sākumā.

Tajā pašā laikā vairākas NATO dalībvalstis jau kategoriski noraidījušas Maskavas prasības, norādot, ka tās nav pat apspriežamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!