Foto: Reuters/Scanpix

Prokremliskie kaujinieki, apšaudot Ukrainas Avdijivkas pilsētu, "Grad" raķetes palaiduši no Doņeckas dzīvojamiem rajoniem, tādā veidā izmantojot vietējos iedzīvotājus kā piesegu, uzskata neatkarīgā žurnālistu prātniecības grupa "Bellingcat".

Masīvu Ukrainas pozīciju un Avdijivkas dzīvojamo rajonu apšaudi, tostarp izmantojot "Grad" un citu Minskas pamiera nosacījumos aizliegtu bruņojumu, prokremliskie kaujinieki sāka 29. janvārī – dienu pēc Kremļa saimnieka Vladimira Putina telefonsarunas ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Izmantojot satelītu attēlus, aculiecinieku stāstus, kā arī foto un videomateriālus, "Bellingcat" ir izdevies noskaidrot vietas prokremlisko spēku kontrolētajā Doņeckā, no kurienes 31. janvārī palaistas raķetes. Kas ir nāves mašīna "Grad", var lasīt šeit.


Ukraina iepriekš paziņoja, ka 31. janvārī no Doņeckas pa Avdijivku izšautas vismaz 100 "Grad" raķetes. Vismaz 50 no tām palaistas no dzīvojamiem rajoniem, liecina "Bellingcat" pētījums.

31. janvārī sociālo tīklu lietotāji no Doņeckas ziņoja, ka kaujinieki šauj ar "Grad" no pozīcijas līdzās lielveikalam "Ašan". Tieši tajā pašā laikā Avdijivkas iedzīvotāji ziņoja par sprādzieniem pilsētā, atzīmē "Bellingcat".

Turklāt par to, ka dzird "Grad" zalves, ziņoja arī Krievijas propagandas medija "Komsomoļsakaj pravda" žurnāliste. Avoti viņai apstiprinājuši, ka "Grad" tiek šauti no lielveikala "Ašan" apkārtnes. Šajā pašā rajonā atrodas Doņeckas apvedceļš un onkoloģiskā slimnīca.

31. janvārī un 1. februārī tīmeklī arī ielādēti seši dažādi video, kuros redzama "Grad" palaišana no Doņeckas. "Bellingcat" izdevies noteikt video ģeolokācijas – visi uzņemti "Ašan" apkārtnē. Video fiksētas vismaz 60 zalves, raķetes palaistas no diviem dažādiem punktiem.

Video un aculiecinieku ziņas apstiprina arī jaunākie satelītuzņēmumi. 31. janvāra attēlos labi redzamas raķešu palaišanas pēdas sniegā, kas nav fiksētas 20. janvāra uzņēmumos. Turklāt to atrašanās vieta precīzi sakrīt ar palaišanas vietām, kas identificētas pēc videoierakstiem.

Viena raķešu palaišanas vieta bijusi atklātā laukā aptuveni 200 metrus uz dienvidiem no lielveikala "Ašan" un 40 metrus no apvedceļa. Vēl viena "Grad" palaišanas vieta fiksēta uz austrumiem no dzīvojamiem kvartāliem apvedceļa tuvumā.

"Bellingcat" uzskata, ka viņu izceltie fakti skaidri norāda, kurš ir vainojams Avdijivkas apšaudīšanā. Turklāt kaujinieki šāvuši dažu simtu metru attālumā no lielveikala, skolas un dzīvojamām mājām. Daļa uzbrukumu notikuši dienas laikā, kad pa apvedceļu brauca civilās automašīnas, atzīmē pētnieki.

Jebkurš Ukrainas spēku pretuzbrukums ar mērķi apklusināt kaujinieku "Grad" automātiski pakļautu riskam civiliedzīvotājus, uzskata aktīvisti. "Bellingcat" secina, ka šādas pozīcijas raķešu palaišanai izvēlētas apzināti.

Tikmēr Ukrainas pretterorisma operācijas štābs ir paziņojis, ka Ukrainas spēki pa kaujinieku kontrolētās Doņeckas dzīvojamiem rajoniem nešauj, piektdien ziņo aģentūra UNIAN.

Vēstīts, ka apšaudēs Avdijivkā bojātas vismaz 78 ēkas, no kurām 70 ir privātmājas un septiņi dzīvokļu nami, liecina vietējās policijas dati. Bojā gājuši vismaz divi un ievainoti astoņi civiliedzīvotāji.

Līdz šim Ukraina ir paziņojusi par vismaz 10 kritušiem karavīriem kaujās pie Avdijivkas kopš 29. janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!