Foto: stock.xchng
Vides aizsardzības organizācijas "Greenpeace" aktīvisti otrdien Nīderlandē nobloķēja vilcienu ar kodolatkritumiem, kurus bija paredzēts aizvest no atomelektrostacijas (AES) Nīderlandē uz kodolatkritumu pārstrādes rūpnīcu Francijā, paziņoja policija un "Greenpeace" pārstāvji.

"Greenpeace" ir novietojusi kravas automašīnu uz dzelzceļa sliedēm, pa kurām brauca vilciens ar kodolatkritumiem no Borselles AES Nīderlandes dienvidos, pastāstīja organizācijas aktīvists. Vilcienam ir paredzēts caur Beļģiju doties uz Francijas ziemeļu pilsētu Lahāgu, kur atrodas kodolatkritumu pārstrādes rūpnīca.

10 aktīvisti ir pieķēdējušies sliedēm pie Borselles dažādās vietās, sacīja vietējās policijas preses sekretāre. Policija mēģina sliedes atbrīvot, bet pieķēdēšanās ir tik pamatīga, ka vilciens var aizkavēties.

Bloķētajā vilcienā ir trīs vagoni ar augstas radioaktivitātes atkritumiem. "Greenpeace" paziņoja, ka šī krava apdraud iedzīvotājus vilciena maršrutā.

Borselles AES operatorfirma EPZ vēl nav atbildējusi uz e-pastu, kurā bija lūgta komentēt notiekošo.

"Greenpeace" bloķētā kodolatkritumu krava ir pirmā, kas pēdējo sešu gadu laikā vesta no Nīderlandes uz pārstrādi ārvalstīs. Nākamajos divos gados ir gaidāmas vēl 10 šādas kravas, paziņoja "Greenpeace".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!