Foto: AFP/Scanpix

Desmitiem vides aizstāvju no aktīvistu organizācijas  "Greenpeace" piektdienas rītā bloķēja ieejas naftas kompānijas "Shell" galvenās mītnes ēkā Hāgā, tādējādi protestējot pret Nīderlandes un Lielbritānijas uzņēmuma plāniem veikt urbumus Arktikā, paziņoja avoti.

"Greenpeace" paziņoja, ka protesta akcijā piedalās 70 aktīvistu, bet vietējā policija vēstīja par 30 vides aktīvistiem.

Organizācijas pārstāve Ilse van der Pūla paziņoja, ka 70 "Greenpeace" aktīvisti piektdienas rītā pirms darba laika sākuma ir "bloķējuši visas ieejas ēkā, lai darbinieki nevarētu iekļūt savos birojos un turpināt darbu pie urbšanas Arktikā" izstrādes.

Viņa norādīja, ka deviņi aktīvisti mēģinājuši noraut "Shell" plāksni pie ēkas un to aizvietot ar polārlāča attēlu, kā arī "Greenpeace" direktore Silvija Borrena ir ieņēmusi "Shell" izpilddirektora Pētera Vosera kabinetu. Aktīvisti pēc nepilnām divām stundām labprātīgi beidza protesta akciju.

"Greenpeace" jau rīkojusi vairākas akcijas, lai apturētu "Shell" plānus veikt izpētes urbumus Arktikā, piemēram, maijā vides aktīvisti uz laiku aizturēja trīs ledlaužus, kas bija ceļā uz Arktiku, bet jūnijā tika sākta kampaņa, lai aicinātu cilvēkus atteikties no naftas produktu izmatošanas, jo, kā apgalvo vides aktīvisti, ja mazināsies pieprasījums pēc naftas, nebūs nepieciešamas veikt naftas urbumus Arktikā.

ASV Ģeoloģijas pētījumu centra dati liecina, ka Arktikā ir apmēram 13% no planētas vēl neatklātajiem naftas krājumiem un 30% no neatklātajām dabasgāzes rezervēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!