Foto: AFP/Scanpix

Rumānijas vides ministrs paziņojis, ka viņa birojā ielauzušies vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvisti, no kuriem divi pieķēdējušies pie kabineta radiatoriem, protestējot pret plānoto zelta raktuvi Transilvānijā.

Ministrs Lāslo Borbējs stāstīja, ka otrdienas rītā viņa birojā ielauzušieas apmēram 30 protestētāji, pieprasot skaidrojumu par Kanādas kompānijas "Gabriel Resources" un Rumānijas valdības kopuzņēmuma "Rosia Montana Gold" plānoto raktuvi valsts dienvidrietumu Rošiamontanes apvidū, pret ko iebilst vides aizstāvji.

Ministrs skaidroja, ka Rumānijas un ārvalstu protestētāji, kas viņa birojā pavadīja gandrīz piecas stundas, pirms miermīlīgi devās prom, atteicās no Borbēja piedāvātās kafijas un minerālūdens.

Viņš gan uzsvēra, ka neatbalstīs projektu, ja nebūs pilnībā pārliecināts par tā nekaitīgumu videi. Projekta oponenti norāda, ka raktuves apdraudēs vidi, jo tajās izmantos cianīdu.

Nelielas vides aktīvistu protesta akcijas pret cianīda izmantošanu Rumānijas raktuvēs plānotas arī pie Rumānijas vēstniecībām Sofijā, Vīnē, Budapeštā un Varšavā, kurās aktīvisti ieradīsies ar spaiņiem, kuros ievietotas beigtas zivis, un petīcijām.

"Rosia Montana Gold" plāno četras zelta raktuvju šahtas, kas, pēc vides aktīvistu domām, iznīcinās četras kalnu virsotnes un trīs no 16 Rošiamontanes ciematiem.

Savukārt raktuvju atbalstītāji uzsver, ka tās sniegs simtiem valstī tik ļoti nepieciešamo darbavietu un svarīgas ārvalstu investīcijas. Projekta vērtība tiek lēsta četru miljardu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!