Foto: AP/Scanpix

Organizācijas "Greenpeace" aktīvisti piektdien blakus Eiropas Savienības (ES) samita norises vietai sarīkojuši protesta akciju pret ES atkarību no Krievijas energoresursiem.

Aktīvisti protestē pret lielajiem enerģētikas uzņēmumiem, kas veicina ES atkarību no Krievijas gāzes un naftas importa.

"Greenpeace" paziņojusi, ka akcijā piedalījušies 35 aktīvisti, kas, neskatoties uz stingrajiem drošības pasākumiem, pamanījušies uz ES samita norises vietai blakus esošās ēkas izritināt plakātus, uz kuriem attēlota automašīna, kas traucas pāri kraujas malai. Uz atomobiļa riteņiem attēloti Francijas enerģētikas giganta EDF, Nīderlandes "Shell" un Vācijas uzņēmumu E.ON un RWE zīmoli.

Vairāki aktīvisti ar pacēlāju tika pacelti virs pašas samita norises vietas.

"Eiropa šobrīd triecas lejā no kraujas, bet vadošie politiķi ir ērti iekārtojušies mašīnas krēslos," norāda "Greenpeace" aktīvists Frederiks Tomā. "Eiropu kontrolē lielās enerģētikas kompānijas, kas to padara atkarīgu no naftas, gāzes un oglēm."

Piektdien ES dalībvalstu līderiem bija paredzēts apspriest Eiropas atkarību no Krievijas energoresursu importa. Pēdējo mēnešu laikā attiecības ar Maskavu ir pasliktinājušās un pieaug bažas, ka Krievija varētu izmantot savus resursus kā politisku ieroci.

Saskaņā ar statistikas datiem 2011.gadā apmēram trešdaļa no ES jēlnaftas un dabasgāzes importa nākusi no Krievijas.

ES jaunā pieeja paredz enerģijas ieguves dažādošanu un lielāku paļaušanos uz pašu resursu izmantošanu.

Saskaņā ar samita dienaskārtību dalībvalstu līderi piektdien bija paredzējuši apspriest iespējas, kā samazināt ES atkarību no energoresursu importa.

Minētais dokuments aicina "īstenot tūlītējus pasākums", lai garantētu energodrošību ziemas periodā. Dokumentā minēta arī dabasgāzes uzkrāšana un pretējas energoresursu plūsmas nodrošināšana, kas ļautu nogādāt naftu un gāzi valstīm, no kurām tā sākotnēji pienākusi. Piemēram, Ukrainai, kurai Krievijas enerģētikas gigants "Gazprom" apturējis piegādi, jo abas valstis nav spējušas vienoties par gāzes cenām.

Turpretim vides aizstāvju organizācijas pārmet ES, ka tā nepietiekami rīkojas, lai pārtrauktu savu atkarību no neatjaunojamiem energoresursiem.

"Atjaunojamie energoresursi un enerģijas taupīšana var novērst Eiropas grūtības nākotnē, kā arī nodrošināt ar tīru enerģiju, kas būs neatkarīga no tādiem piegādātājiem kā Krievija," saka Tomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!