Pirmdien starptautiskā vides aizstāvības organizācijas "Greenpeace" izteikusi kritiku par Polijas plāniem būvēt ātrgaitas lielceļu cauri līdz šim neskartajam Rospudas mitrājam, tādējādi veidojot turpinājumu "Via Baltica" lielceļam, informē ārvalstu prese.
"Greenpeace" aicina atbrīvot no amata Polijas vides aizsardzības ministru Janu Sžiško, kas nesen apstiprināja plānu par 17 kilometru garas lielceļa platformas būvniecību pāri aizsargājamajam mitrājam, kas vestu uz Mazūrijas ezeru kūrortpilsētu Augustovu, raksta DPA.

Vides aizstāvji uzsver, ka Polijas ziemeļaustrumu mitrāji ir vienīgie Eiropā, un tie dod patvērumu dažādām unikālām floras un faunas sugām, ko tagad apdraud plānotā lielceļa būvniecība.

Lielceļš kļūtu par daļu no Via Baltica – ātrgaitas ceļa, kas savieno Lietuvu, Latviju un Igauniju.

Bažas par pretrunīgi vērtēto plānu paudusi arī Eiropas Komisija, kas pieprasījusi Polijas valdībai iesniegt oficiālu pārskatu, kurā sīki aprakstīts topošais lielceļš un sniegti pierādījumi, ka būvniecība notiks saskaņā ar ES noteikumiem.

Polijas Vides aizsardzības ministrija sola sagatavot ziņojumu līdz ceturtdienai. Ja Eiropas Komisija un Eiropas Kopienu tiesa neatbalstītu lielceļa būvniecības plānus, Polijai draudētu lielas soda naudas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!