Foto: AP/Scanpix

Milzīgs aisbergs, kurš divas reizes pārsniedz Manhetenas izmēru, izveidojies Grenlandē, atšķeļoties no Petermana ledāja, vēsta ārvalstu mediji. Aisberga atdalīšanos fiksējis ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) satelīts.

Vairākus gadus zinātnieki sekoja plaisas attīstībai ledāja ziemeļu galā. Pirmdien ledus gabals 120 kvadrātkilometru izmērā beidzot atdalījās no ledāja. Speciālisti neizslēdz, ka atdalīšanās varētu būt saistīta ar globālo sasilšanu, lai gan pilnīgu drošu pierādījumu tam nav, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

"Šis notikums vieš bažas," paziņoja Delaveras štata Universitātes profesors Andreass Munčou, kurš viens no pirmajiem atklāja plaisu ledājā. "Mums ir dati par pēdējiem 150 gadiem un tagad mēs redzam izmaiņas, kādas nenovērojām agrāk," profesors norāda.

Pirms diviem gadiem no Petermana ledāja atdalījās vēl lielākas ledus gabals. 260 kvadrātkilometru lielais aisbergs izveidojās starp Grenlandi un Kanādu aptuveni tūkstoti kilometru no Ziemeļpola, vēsta "Itar-Tass".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!