Foto: AP/Scanpix

Kataras telekanāla "Al Jazeera" žurnālists Pēteris Greste, kurš svētdien tika atbrīvots no Ēģiptes cietuma un deportēts, trešdien atgriezies Austrālijā.

"Šis ir brīdis, ko esmu atkārtojis prātā vismaz 400 reizes, labi, pēdējās 400 dienas, un sajūta, esot šeit, ir absolūti lieliska," paziņoja 49 gadus vecais žurnālists, kuram ir Austrālijas un Latvijas pilsonība.

Greste, kurš ieslodzījumā Ēģiptē pavadīja vairāk nekā 400 dienas, aicināja Ēģiptes varasiestādes atbrīvot arī abus viņa kolēģus, kas joprojām atrodas cietumā.

Ēģiptes varasiestādes 2013.gada 29.decembrī Kairā arestēja trīs "Al Jazeera" žurnālistus - Gresti, Muhamedu Fahmiju, kuram ir Kanādas un Ēģiptes pilsonība, kā arī Ēģiptes pilsoni Baheru Muhamedu. Jūnijā viņi tika notiesāti par sakariem ar huntas aizliegto "Musulmaņu brālību" un par "melīgu ziņu pārraidīšanu".

Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu un Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

"Al Jazeera" žurnālistu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudinājušas Ēģiptes līderi Abdelfatahu as Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Greste norādīja, ka viņa prieku par atbrīvošanu, protams, mazina bažas par kolēģu un pārējo ieslodzīto likteni.

"Ja ir pareizi, ka es esmu brīvs, tad tas ir pareizi mums visiem. Es domāju, ka Ēģiptei tagad ir iespēja parādīt, ka taisnība nav atkarīga no pilsonības," paziņoja Greste.

Pēc izkāpšanas no lidmašīnas Greste vispirms satikās ar savu ģimeni un citiem radiniekiem un tikai pēc pēc tam runāja ar preses pārstāvjiem.

Viņš žurnālistiem norādīja, ka ģimene bijusi viņa klints grūtajā laikā, ko viņam nācās pavadīt ieslodzījumā, un bez saviem tuviniekiem viņš to nebūtu paveicis.

"Viss, ko es esmu darījis, sēdējis kamerā, uzrakstījis pāris vēstules," viņš piebilda.

Gresti lidostā sagaidīja arī pulciņš atbalstītāju un senu draugu, kuri turēja rokās plakātus ar uzrakstiem "Laipni lūgts mājās, Pēter" un "Žurnālistika nav noziegums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!