Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs rosina pagarināt prezidenta pilnvaru termiņu no četriem līdz sešiem gadiem, bet Valsts domes pilnvaru termiņu līdz pieciem gadiem, ziņo Krievijas masu mediji.

Kremļa administrācija skaidroja, ka Krievijas konstitūciju iespējams mainīt bez referenduma, jo pietiek ar izmaiņām konstitucionālajā likumā, ar kuru tiktu mainīti prezidenta un parlamenta pilnvaru termiņi, taču šīs izmaiņas neattiektos uz pašreizējo prezidentu un Valsts domi.

Medvedevs trešdien situācijai valstī veltītajā uzrunā skaidrojis, ka prezidenta institūts ir īpaši svarīgs valsts attīstībai, un tā stabilitāte ir ārkārtīgi svarīga reformu turpināšanai.

"Esmu pārliecināts, ka mūsu virzība uz brīvību un demokrātiju būs veiksmīga tikai, ja prezidenta un Valsts domes autoritāte būs pietiekami augsta, un balstīsies ne tikai uz priekšvēlēšanu solījumiem, bet arī uz viņu darbības praktiskiem rezultātiem, ja vien viņiem būs pietiekami daudz laika, lai īstenotu visas ieceres," paudis Medvedevs.

Viņš atgādinājis, ka jautājums par prezidenta pilnvaru termiņu ik pa laikam tiek aktualizēts jau kopš deviņdesmito gadu sākuma. Tai pat laikā Medvedevs uzsvēris, ka gaidāmas izmaiņas ir tikai zināms "koriģējums, nevis konstitucionālā reforma".

Pašlaik prezidenta un parlamenta pilnvaras ir četri gadi, turklāt starp prezidenta un parlamenta vēlēšanām ir tikai trīs mēneši, līdz ar to priekšvēlēšanu cīņas valstī ilgst gandrīz pusgadu.

Tāpat Konstitūcija neļauj vienam cilvēkam ieņemt prezidenta amatu vairāk nekā divas reizes pēc kārtas, taču Konstitūcijā nekas nav teikts par aizliegumu ieņemt šo amatu pēc pārtraukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!