Foto: Reuters/Scanpix/LETA/DELFI kolāža

Dienu pēc Bundestāga vēlēšanām, kurās arī Liepājā dzimusī Zanda Martena kļuva par vienu no topošās Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas frakcijas 206 deputātiem, latviete jau bija ceļā uz pirmajām sanāksmēm. Vēl divas dienas vēlāk viņa kopā ar citiem vēlēšanās triumfējušā politiskā spēka politiķiem fotografējās uz savas jaunās darbavietas – Reihstāga – kāpnēm.

Pēc pirmās pārpārēm piepildītās nedēļas aicināju Martenu pastāstīt par savu dzinuli un mērķiem Eiropas ietekmīgākās valsts politikā.


Kas pēc ievēlēšanas aizņem jūsu laiku? Ar ko šobrīd Vācijā nodarbojas jaunais deputāts?

Man šobrīd ir jāsameklē darbinieki, visādi palīgi. Man, visticamāk, tuvākajā laikā jāatrod arī kāds dzīvoklis Berlīnē. Īstais darbs tur sāksies pēc 26. oktobra. Tad ir pirmā oficiālā sēde, kur pirmoreiz sanāk visi jaunievēlētie deputāti. Līdz tam es nodarbojos ar dažādiem formāliem jautājumiem un organizēju savu darbu Berlīnē. Bet šobrīd vienu nedēļu vēl esmu atvaļinājumā.

Atpūšaties pēc veiksmīgās vēlēšanu kampaņas?

Jā, vienu nedēļu varu atpūsties, pirms tas trakais ritenis atsāk griezties.

Jūs nupat vēl strādājāt metalurģijas nozares arodbiedrībā "IG Metall" par politisko sekretāri-juristi. Iepriekš intervijās esat norādījusi, ka arī Latvijā, kuru pametāt pirms nu jau vienpadsmit gadiem, strādājāt arodbiedrībā. Kādas bija galvenās atšķirības šajās divās vidēs, ņemot vērā, ka Latvijā arodbiedrību darbību gandrīz neredzam?

Domāju, ka tam droši vien ir vēsturiski iemesli, kā arī tas, ka varbūt Latvijā darbinieki īsti netic, ka viņiem ir iespējas pašiem uzlabot savus darba apstākļus, ja viņi apvienojas arodbiedrībās un kopīgi par to cīnās. Tā droši vien ir svarīgākā atšķirība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!