Foto: F64
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite intervijā LTV raidījumam "De facto" pauda uzskatu, ka pašreizējās atšķirības starp trīs Baltijas valstu ekonomikām, kuras piedzīvo dažādu smaguma pakāpju krīzi, ir saistāmas ar politiķu politisko gribu ātri pieņemt nepieciešamus, taču nepopulārus lēmumus ekonomikas glābšanai.

"Nevainojiet sevi! Es gribu teikt, ka visas trīs Baltijas valstis attīstījāmies ļoti strauji, ekonomikas burbulis bija ļoti ātrs un, protams, mēs tagad smagi ciešam," LTV raidījumam "De facto" Lietuvas prezidente. "Bet es gribu teikt, ka ļoti daudz kas ir atkarīgs no politiķu politiskās atbildības – cik ātri viņi spēj reaģēt uz nepieciešamību pieņemt nepatīkamus un nepopulārus lēmumus un cik ilgi viņi diskutē, nedarot neko. Tas nav jautājums par ekonomiku, bet par politisko gribu – uzņemties uz saviem pleciem atbildību par nepopulāriem lēmumiem."

Grībauskaite uzsver, ka nevēlas vērtēt Latvijas politiķus, bet aicina to darīt pašiem, salīdzinot valstis. "Es gribu teikt vienu lietu – nedomājiet, ka Latvija ir vissliktākā. Šādā situācijā vadīt valsti ir ļoti grūti, tādā situācija, kad uz jums ir liels un grūts SVF prasību spiediens – jums klājas salīdzinoši labi, jūs neesat noslīkuši salīdzinājumā ar citām valstīm, kas cieš vairāk", uzskata Lietuvas prezidente.

Jautājumā iespējām ES mīkstināt pievienošanās kritērijus eirozonai, lai atvieglotu Baltijas valstīm pievienošanos eiro, bijusī ES finanšu un budžeta komisāre Grībauskaite ir noraidoša, sakot, ka kritērijus mīkstināt noteikti nedrīkst, "Jo eiro nav tikai valūta, bet arī noteikumi stingrai fiskālai disciplīnai, kas ir ļoti noderīga ilgspējīgai ekonomikas izaugsmei. Ja tagad mīkstināsim prasības, tad iedomājieties – sliktās finansiālās nostājas un draņķīgā politika tiks iekšā un mēs uzspridzināsim eiro."

Uz jautājumu, vai Lietuva varētu atbalstīt Latviju, ja tiktu izlemts virzīt Vairas Vīķes-Freibergas kandidatūru uz jaunā Eiropas prezidenta amatu, Grībauskaite atbild: "Jūsu prezidente bija ļoti spēcīga un labi vadīja valsti un ja viņa varēs un vēlēsies – tad Lietuva ļoti nopietni apdomās par viņas kandidatūru."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!