Foto: AFI
Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei pirmās simts dienas valsts vadītājas amatā aizritējušas spraigi, ik dienas liekot uzņemties atbildību, kas pārsniedz valsts konstitūcijā paredzēto, - tā viņa otrdien atzinusi īpaši šai sakarā sasauktā preses konferencē.

"Katra diena bijusi citāda, ik dienas nācies pieņemt jaunus izaicinājumus, improvizēt, mācīties, jaunradīt. Tas ir labi, un acīmredzot tāds būs viss mans amata pilnvaru laiks," sacījusi Grībauskaite. "Katru dienu bija jāuzņemas atbildība, kas ir lielāka, nekā paredzēts konstitūcijā, jo to no manis gaidījuši pilsoņi. To darīšu arī nākotnē. Es un mani cilvēki - mēs uzņemsimies tik daudz atbildības, cik varēsim nest, cik no mums vēlēsies un cerēs Lietuvas pilsoņi."

Kā atgādinājusi prezidente, aizvadītajās simts dienās viņa saskārusies ar tādiem izaicinājumiem kā Lietuvas jūrnieku nolaupīšana Nigērijas piekrastē un pēdējo nedēļu sarežģītie notikumi Kauņā - divas slepkavības un to iespējamā saistība ar trūkumiem pedofilijas skandāla izmeklēšanā.

Vērtējot valdības darbu, Grībauskaite norādījusi, ka tas ir diezgan pasīvs, netiek veiktas krīzes apstākļos nepieciešamās radikālās reformas un strukturālie pārkārtojumi.

Pēc viņas teiktā, Lietuvai ir bīstami tuvoties 10% budžeta deficīta robežai, tāpēc ir svarīgi ievērot Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules bankas rekomendācijas attiecībā uz valsts saimniecības pārkārtošanu.

"Valstij, kurai nav savu resursu, nav naudas drukājamās mašīnas, kura ir atkarīga no starptautiskajiem tirgiem, šāds deficīts ir ļoti bīstams, tāpēc gribu pievērst valdības uzmanību tam, ka jāmeklē papildu rezerves," prezidentes vārdus citē portāls "Alfa.lt".

Grībauskaite atzinusi, ka valdības iecerētie ekonomikas veicināšanas plāni - daudzdzīvokļu ēku renovācija un mazie kredīti - līdz šim iekavējušies un nav devuši rezultātus. Viņa arī stingri iestājusies pret nodokļu palielināšanu.

"Ir laiks sākt strukturālās reformas. Sociālajā jomā, veselības aprūpē būtiskas reformas netiek veiktas līdz pat šim laikam. Tiek mēģināts pārdzīvot krīzes laikus, sak, tad jau arī sāksim domāt. Ir jāraugās radošāk, drosmīgāk," sacījusi prezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!